NETTARKIV

Moderne veteran

Leif Haaland
24. mai 2002 - 16:01

- Vi er gode på det vi kan, sier daglig leder i Sigurd Sørum AS, Rolf Kirste. Med ventiler, instrumenter og damp som kjerneområder har bedriften vært involvert i store deler av norsk industri i tre kvart århundrer. - Prosessindustrien, aktører innen kommunalteknikk og miljø, skipsindustrien og offshoremarkedet har her kunnet få utstyr som er blant det beste på markedet, sier salgssjef Morten Kirkhus. Han mener imidlertid at bedriften burde vært enda sterkere inne på offshoremarkedet.

Firmaets verksted kunne tidlig skreddersy det meste. I tiden like etter krigen var verkstedet meget viktig. Importrestriksjoner førte med seg at alt som kunne fikses, ble reparert. Et tyvetall mekanikere var ansatt på verkstedet og reparerte og restaurerte anlegg.

I dag er det billigere å investere i nytt utstyr, og bemanningen på verkstedet er redusert til to. De bygger stort sett sammen ventiler og aktuatorer for bruk i industrien eller innen vann og avløp for bedrifter og kommuner.

- Det er ikke få ingeniører og instrumentmakere som har vært lærlinger i dette firmaet. Men nå forsøker vi ikke engang å få tak i noen, sier Kirste.

Problemløser

Ledelsen i det tradisjonsrike firmaet mener ubeskjedent at de er ganske gode på de mer kompliserte anvendelsene. Verkstedet tar seg gjerne av spesialsøm. Med rundt 60 agenturer og flere tusen produkter er firmaet i stand til å løse de fleste utfordringer innen sine områder. Det kan være væske- og nivåvakter, måling av trykk, støv, energi, temperatur og mengde, roterende koblinger og mye mer. I tre år har også Nordic Valves as vært et heleid datterselskap av Sigurd Sørum AS.

- Filosofien vår er at vi ikke bare skal selge varer over disk og ferdig med det. Vi forsøker å levere det som er både teknisk og økonomisk riktig. Derfor hadde firmaet tidlig som sin ledetråd at enhver nyanskaffelse kundene gjennomførte, skulle betale seg innen rimelig tid, sier Kirste.

God bransjeerfaring er en av fordelene en erfaren aktør i markedet har fremfor en nybegynner. Ledelsen er ikke i tvil om at det er viktig å både kjenne og kunne markedet. Dessuten er alle agenturfirmaene Sigurd Sørums forlengede armer som tidlig fanger opp utlandets nyutviklinger og markedsfører disse overfor sin norske forhandler. På denne måten blir det enklere å holde seg ajour med kommende nyheter.

- Det er viktig å ansette og holde på den riktige sammensetningen av mennesker. Alle selgerne er ingeniører, uansett linje de har gått på. Her er en ingeniør en ingeniør. Men praktisk erfaring i markedet er en styrke slik at han eller hun har rutine fra kundens hverdag og snakker kundens språk, fremholder Kirste.

Mye nytt

Verden har endret seg stort i disse 75 årene. Men på den mekaniske siden har dette gått i små, jevne forbedringer, nye materialer, mer moderne utstyr og andre typer styringer.

Det store spranget kom med datamaskinen. Den overtok styring og overvåking av anlegg der det før var store antall av pneumatiske - senere elektroniske - kontrollere og skrivere. Denne overgangen tok knekken på en rekke etablerte leverandører.

Firmaet er ISO9002-sertifisert. Det er ikke mulig å operere uten slikt sertifikat i dag, det er også en selvfølge at underleverandørene er sertifisert.

Rolf Kirste er tilfreds med at huset ikke lider av møtesyken. Han tar møter når noe dukker opp. Ellers samles alle til felles lunsj i den rommelige kantina. Det er et uformelt forum der alle kan bli oppdatert. - Vi har en flat organisasjon og trives med det, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.