BYGG

Moderne bygg bruker opp til 2,5 ganger så mye energi som de er designet for

Viktig informasjon går tapt når byggherren overtar fra entreprenør.

Powerhouse Telemark er gitt rollen som forsøkskanin for Smarttune - modellen som setter sanntidssimulering opp mot byggets drift, og på den måten bidrar til å redusere energibruken.
Powerhouse Telemark er gitt rollen som forsøkskanin for Smarttune - modellen som setter sanntidssimulering opp mot byggets drift, og på den måten bidrar til å redusere energibruken. Foto: R8 Property/Tor Helge Thorsen
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

– Rådgiverbransjen består av for mange teoretikere som i liten grad forholder seg til hvordan byggene faktisk presterer. Jeg tror mange rådgivere ville likt å ha en fot inn i virkeligheten, mange av dem er teoretisk gode, men mangler praktisk erfaring.

Det sier Tor Helge Dokka, sjefrådgiver i Skanska Teknikk. Nå vil han ha rådgivende ingeniører inn i driftsfasen i større grad enn de er i dag.

Energibruk i teori og praksis er nemlig funnet å være to veldig forskjellige ting. Flere studier fra Storbritannia peker på en såkalt «performance gap», og finner at bygg i driftsfasen bruker fra 2 til 2,5 ganger så mye energi som de er designet for.

Mye av det samme skjer i Norge, men her er det i mindre grad dokumentert.

Unnlater å kontrollere energibruken

– Det er stadig flere som bygger plusshus, men det er få som systematisk etterprøver om energibruken stemmer med det som er forutsatt og simulert, sier Dokka.

Samtidig finner flere studier at avviket faktisk øker i nyere og mer avanserte bygg.

Les også

En av årsakene kan være at det er tidkrevende, og derfor dyrt, å gjøre jobben med å finne frem, sortere og sammenligne tallene. For Powerhouse på Kjørbo, et forretningsbygg fra 1980-tallet som ble oppgradert til plusshus, tok det to år og mye ressurser før energimålsettingen ble nådd.

Skanska fikk i 2018 midler fra Forskningsrådet til å utvikle verdens første digitale tvilling for energi- og effektbehovet i bygg. Nå er en prototyp klar, og systemet blir tilgjengelig i løpet av året. Da kan alle energiberegninger fra designfasen overføres til byggets driftssystem for energioppfølging i sanntid.

– Nå har vi en betamodell klar, og kan automatisere finjusteringene av anlegget. Man bruker byggets eksisterende energimodell til å gjøre en sanntidssimulering, og kobler denne opp mot byggets sentrale driftskontroll (SD-anlegg).

Kollisjon mellom to bransjer

Systemet er kalt Smarttune og Powerhouse Telemark i Porsgrunn, eid av eiendomsselskapet Recreate, er brukt i utviklingen. Niels Lassen, sjefrådgiver i Skanska, forteller at det er flere tusen målere og sensorer i bygget. All erfaring viser at ferdig bygg gjerne ikke er instrumentert på samme måte som de prosjekterende har brukt i sine simuleringer. Målerne gis ofte navn som sier lite om hva de måler, det bidrar også til forvirringen.

– Det er egentlig to forskjellige bransjer som møtes. De som prosjekterer og bygger har lite å gjøre med de som drifter, og de siste er ofte ikke kjent med, eller tar ikke hensyn til, hva som er designet, sier Lassen.

Niels Lassen, til venstre, og Tor Helge Dokka mener et nyutviklet system skal gjøre det mulig å gi mer energieffektiv justering av energibruken i nye bygg. Foto: Joachim Seehusen

Dokka peker på at selv et standard TEK17-bygg i dag er ganske komplisert, og FDV-dokumentasjonen sier lite om hvordan alt fungerer sammen.

Kritisk til proptech

I de senere årene har det dukket opp en rekke såkalte Proptech-selskaper som skal bidra til å drifte bygg optimalt. Det er ifølge Lassen og Dokka en suboptimal løsning.

– Fordi systemene med maskinlæring tar utgangspunkt i noe som kan være svært dårlig, og så forbedrer maskinlæringen dette. De ser på avvik i drift, ikke avvik i forhold til hvordan bygget er ment å driftes, sier Lassen.

I tillegg til mer optimal drift, vil dette systemet også realisere et stort læringspotensial for de prosjekterende. I Smarttune kan vi «zoome inn» og sammenligne ytelsen til enkeltparametere fra prosjektering med virkelig ytelse i drift. Det er gull verdt for oss som vil utvikle teknologien videre mot fremtidens nullutslippsbygg.

Kan brukes på titusener bygg

Med seg i utviklingen av Smartune har Skanska hatt med seg Piscada som er ledende i Norge på skybaserte driftsoppfølgings-løsninger i bygg. Videre har software-selskapet Simenergi utviklet en sanntidssimulerings-motor basert på energisimuleringsprogrammet Simien, som er koblet mot Piscadas skybaserte system. Planen nå er å rulle ut systemet i flere prosjekter, blant annet på Edvardsløkka omsorgsboliger, som ifølge Skanska blir verdens første omsorgsboliger som er plusshus.

Sanntidssimuleringen skal også kunne kjøres på flere titusener av eksisterende bygg. Det avhenger først og fremst av hvor gamle de er, og hvor god dokumentasjon fra prosjekteringen som er tilgjengelig. Det er til syvende og sist antallet målere på bygget som avgjør hvor detaljert et bilde man kan sammenligne og analysere. Målere kan også enkelt etterinstalleres om man ønsker det.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.