ARBEIDSLIV

Møbiusprisen til matematikere

Ragna Kronstad
12. nov. 2004 - 11:26

Prisen er på 500 000 kroner og ble overrakt av Forskningsminister Kristin Clemet under en høytidelig seremoni i Oslo Konserthus i går kveld.

Prisvinnerne Størmer og Bratteli er begge er professorer ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo og tilhører den såkalte Oslo-skolen innenfor feltet operator algebra som i lang tid vært et senter for internasjonal forskingsaktivitet.

Professorene har i høy grad bidratt til å gi norsk matematikk den internasjonale status som den har i dag, sier juryen i sin begrunnelse, og viser til at de to ble spesielt fremhevet i en internasjonal evaluering av de norske matematikkmiljøene i 2002.

- Jeg har hatt mye glede av internasjonal samarbeid med kollegaer, sa en tydelig glad vinner Erling Strørmer i takketalen. Han takket også sin gode kollega og venn, Ola Bratteli, for samarbeidet de hatt sammen i over 35 år.

Student

Det matematiske fellesskap fant prisvinnerne da Bratteli var Størmers student. Under arbeidet med hovedoppgaven studerte Bratteli en klasse operator algebraen som han beskrev ved diagrammer, som i dag er kjent som Bratteli-diagrammer, og dermed har gjort navnet hans udødelig innenfor matematikken.

Disse diagrammene har influert områder som blant annet knuteteori og kromosomforskning. Til sammen har de to matematikerne utgitt en rekke vitenskapelig publikasjoner i de mest velrenommerte internasjonale tidsskrifter.

De har også gitt ut flere anerkjente fagbøker. Erling Størmer er leder for Abelkomiteen - som tar sikte på å bli "Nobelprisen" for matematikken - og formann i Den norske matematikk-komiteen for Den internasjonale matematikerunionen.

Formidlingspris til havforsker

Havforsker og toktleder Odd Aksel Bergstad i MAR-ECO-prosjektet fikk Forskningsrådet pris for fremragende forskningformidling 2004. Prisen er på 200 000 kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Bergstad er hovedansvarlig for det omfattende formidlingsprosjektet som er laget fra det internasjonale MAR-ECO prosjektet, en internasjonal undersøkelse av økosystemet langs Den midtatlantiske ryggen.

Norske forskere er sentrale i prosjektet og fikk stor oppmerksomhet i sommer rundt sitt tokt med forskningsfartøyet G.O.Sars.

Juryen for formidlingsprisen har latt seg imponere og begeistre av det mangfold og den profesjonalitet som preger formidlingsarbeidet knyttet til MAR-ECO.

Tilbudet omfatter trykt informasjon, TV-program, tilbud til pressen og nettsider. Men en aktiv, personlig, medvirkning fra forskernes side, i form av foredrag og dialog på nettsiden, gir nærkontakt til publikum og gjør forskningen spennende og levende, ikke minst for skolebarn. Norske skolebarn er med i et læringsprosjekt i regi av EU, hvor flere land deltar.

Festaften

Mer enn 1000 mennesker fra hele Forskningsnorge var samlet i Oslo Konserthus for å overvære prisutdelingen.

Som underholdning hadde man valgt ut foredrag om molekylærbiologi og innsikt i "grooven" til James Brown, blant annet.

Alf Bjørseth, styrelder i ScanWafer, fortale også om Scanwafers historie og ga salen råd om hvordan Norge kan bli mer innovative.

- Vi må velge ut noen satsingsområder, sa han. Selv mener han Norge vil tjene på å satse på energi, materiale og marin virksomhet.

Han oppfordret også virkemiddelapparatet til å komme opp på samme nivå når det hjalt innovasjon som utviklerne selv.

Etterpå var det minglefest i foajeen hvor Forskernorge kunne feire seg selv med kanapeer og vin.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.