NYETEKNOLOGIER

Mobilstråling bremser alzheimer

Mobilstråling ser ut til å styrke hukommelsen og beskytte mot alzheimer, og det ser også ut til å reversere sykdommen hos dem som har den, viser ny amerikansk forskning.
Mobilstråling ser ut til å styrke hukommelsen og beskytte mot alzheimer, og det ser også ut til å reversere sykdommen hos dem som har den, viser ny amerikansk forskning. Bilde: colourbox.com
7. jan. 2010 - 08:05

Forskere ved University of South Florida har gjennomført forsøk på mus og konkluderer med at den elektromagnetiske strålingen fra mobiltelefoner faktisk beskytter mot alzheimer.

To timer daglig

Forsøksmusene, som var genetisk endret for å utvikle alzheimer, ble utsatt for stråling fra mobiltelefon i to timer om dagen over en periode på sju til ni måneder.

Blant eldre mus med alzheimer forsvant etter hvert proteinfragmentet beta-amyloid, som hoper seg opp i hjernen hos dem som har alzheimer.

Styrket hukommelsen

Alzheimermusene fikk også tilbake hukommelsen som følge av strålingen, konstaterer forskerne.

Yngre mus uten tegn til alzheimer, fikk styrket beskyttelse mot sykdommen som følge av mobilstrålingen.

Også de friske musene uten genetisk anlegg for alzheimer fikk styrket hukommelse, slår forskerne fast.

Det er ikke tidligere gjennomført tilsvarende forsøk med langtidseffekten av mobiltelefonstråling verken på mus eller mennesker, og de amerikanske forskerne medgir at de ble overrasket over resultatene.

Overrasket

– For å være helt ærlig så hadde jeg en hypotese om at elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner ville virke skadelig på mus med alzheimer da jeg begynte å arbeide med dette for noen år siden, sier professor Gary Arendash som har ledet forskningsprosjektet.

– Da de foreløpige resultatene viste at det hadde en positiv effekt, trodde jeg at dette ville endre seg noen måneder senere. Men det skjedde aldri. Alt vi fant var at strålingen hadde positiv effekt både på normale mus og hos de med alzheimer, sier Arendash.

På bakgrunn av de oppløftende museforsøkene håper forskerne nå at de har funnet en effektiv måte å forebygge alzheimer på hos mennesker, uten bruk av legemidler eller kirurgiske inngrep. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.