IT

Mobilmaster gir store kontrakter

Shopping. Etter at nøkkelavtalene for Telenors satsing i India nå er på plass, skal selskapet ut og shoppe utstyr og IT-systemer til mobilmastene.
Shopping. Etter at nøkkelavtalene for Telenors satsing i India nå er på plass, skal selskapet ut og shoppe utstyr og IT-systemer til mobilmastene. Bilde: Colourbox

Unitech Wireless

  • Telenor skal overta 60 prosent av det indiske mobilselskapet Unitech Wireless.
  • Planene førte til sterke protester blant aksjonærene fordi Telenor ville finansiere oppkjøet med en emisjon og stans i utbytte.
  • Telenor har snudd og droppet emisjonen. Finansieirng skjer i stedet gjennom låneopptak og trolig stopp i utbytte for både 2008 og 2009.
  • Unitech Wireless er i oppstartfasen og har ingen kunder.


Tilgang på mobilmaster er en viktig brikke for Telenors omstridte mobilsatsing i India. Selskapet skal kjøpe seg opp med 60 prosent i Unitech Wireless, som er i startfasen med null kunder.

I dag meldte den indiske mobiloperatøren at den får leie tilgang til 40.000 master og har signert avtaler om montering av mobilutstyr med Wireless-TT Info Service Limited (Tata Teleservices' tårnselskap) og Quippo Telecom Infrastructure Limited.

I tillegg har Unitech Wireless inngått en avtale om transmisjonsleveranser med Tata Teleservices.

Nøkkelen

– Disse avtalene er nøkkelkomponenter i prosessen for å ferdigstille oppkjøpet, skriver Telenor i en pressemelding.

Avtalen om deling av mobilmaster gjør det mulig for Unitech Wireless å montere sitt mobilnettverksutstyr i eksisterende og fremtidige mobilantennemaster som blir bygget av Tata og Quippo.

– Disse to selskapene er i ferd med å slås sammen og blir med det en av Indias største eiere av mobilantennemaster, med de positive skalaeffektene det gir, ifølge Telenor.

Leier plass

– Avtalene om å leie plass i mobilmastene og avtalen om transmisjonsleveranser er nøkkelelementer i prosessen mot å sluttføre Unitech Wireless-avtalen, og gjør det mulig for Unitech Wireless å begynne på en rask og kostnadseffektiv utrulling, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.

Delingsavtalen omfatter ca 40.000 mobilmaster. 22.000 vil være på plass innen april. De resterende tårnene vil bli bygget i 2009 og 2010.

Tårnleie- og transmisjonsleveranseavtalen har begge 20 års varighet med opsjon på fem års forlengelse.

Kampen starter

Samtidig starter kampen om ganske store kontrakter om innmaten i mastene.

– Neste steg blir å kjøpe inn utstyret som skal opp i mastene. Her kan det i første rekke være et par nordiske aktører som peker seg ut, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim hos Telenor. Han sikter til Ericsson og Nokia Siemens Networks.

– I tillegg skal en del IT-systemer på plass, sier Kvalheim.

Hvor store kontrakter det blir snakk om, vil han foreløpig ikke røpe.

Les også: Telenor dropper utbytte

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.