PRODUKSJON

Mobiliserer immunforsvaret mot AIDS

23. okt. 2001 - 07:15

Mens eksisterende medikamenter mot den fryktede sykdommen forsøker å angripe viruset som forårsaker lidelsene, satser Lauras på å stimulere kroppens eget immunforsvar til å bli mer effektivt i bekjempelsen av viruset, skriver Forskningsrådet på sin nettside for kommersialisering av forskningsresultater.

Lauras ble stiftet i oktober 1998, og har tilknytning til Institutt for medisinsk biokjemi ved Universitetet i Oslo.

Ett av instituttets hovedsatsingsområder har vært å forske på de molekylære mekanismene til et signalstoff som regulerer immunresponsen i de såkalte T-cellene, det vil si hvite blodlegemer som skal angripe skadelige virus og bakterier som trenger inn i kroppen.

HIV-infiserte pasienter har et forhøyet nivå av signalstoffet syklisk AMP (syklisk adenosinmonofosfat, cAMP) i T-cellene. Dette signalstoffet gir T-cellene beskjed om å nedregulere immunresponsen, slik at cellene blir dårligere i stand til å angripe virus og bakterier. Et forhøyet nivå av cAMP fører også til at det dannes mer HIV-virus, og dermed starter en ond sirkel.

Ideen til Lauras er å bryte denne onde sirkelen – enten ved å tilsette en kjemisk forbindelse som forhindrer at det produseres for mye cAMP, eller ved å tilsette en forbindelse som forhindrer at cAMP påvirker det immunregulerende apparatet i T-cellene.

http://www.program.forskningsradet.no/kommersialisering/

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.