IKT

Mobilen som skolemester

Det norske selskapet A.R.M. Lingua AS i Halden har ti års erfaring i å utvikle språkkurs.

Selskapet begynte med kassettbaserts kurs av typen språklaboratorium og var en rask tur innom CD før de i fjor gikk de over til Internett.

Nå har de sluppet språkkursene for mobiltelefon. Ideen er at brukerne skal kunne utnytte ledige øyeblikk til å lære fremmede språk, uansett hvor de befinner seg.

Intuitiv læring

Et språkkurs skal være muntlig, ifølge Haldenselskapet. Det er slik vi lærer språk i virkeligheten. Barn snakker flytende lenge før de hører ordet grammatikk.

– All erfaring viser at voksne kan lære språk på den samme intuitive måten, sier Terje Dahl, salgsansvarlig hos A.R.M. Lingua. – Når et barn sier: Jeg skulle ønske det var jul snart, så sies det på en helt naturlig måte uten at barnet vet noe som helst om andre kondisjonalis og andre vanskelige grammatiske begreper.

Selskapet hevder den muntlige undervisningsmetoden gir en forståelse vanlig skoleundervisning ikke kan. Bøker fulle av grammatikk er ut, muntlig er inn. Og det mangler ikke på selvtillit.

På få måneder skal elevene kunne snakke like godt som en innfødt uten å pugge grammatikk og gloser. Det høres forlokkende ut. A.R.M. Lingua har utviklet kurs på åtte språk; engelsk, både i engelsk og amerikansk utgave, tysk, fransk, spansk, norsk, svensk og russisk.

Språklaboratorium

Litt av inspirasjonen til metoden deres er hentet fra språklaboratoriene, som var vanlig for noen år siden. Problemet med dem var prisen og at de ikke var tilgjengelig når folk hadde best anledning til å ta undervisning.

Den internettbasert varianten har ikke denne begrensningen,hver elev får sitt eget interaktive språklaboratorium hvor bilder og lyd danner grunnlaget. Selve fundamentet for forståelsen av et språk er å pugge inn hundre fraser så de blir helt perfekte.

Den amerikanske professoren Noam Chomsky kaller denne evnen til å ta til seg språkmodeller intuitivt for universell grammatikk. Den begynner å virke fra omkring 100 innlærte fraser, og det er så langt grunnkursene går. Når brukeren har lært seg perfekt uttale av så mange fraser, og vet hva de betyr, er det viktigste gjort. For de som vil lære mer, er videregående og ulike bransjekurs rett rundt hjørnet

På mobilen

A.R.M. Lingua mener de nye mobiltelefonbaserte språkkursene til vil gjøre dem mye mer tilgjengelig for folk. Det eneste som trengs er å laste ned et gratis javaprogram på mobilen og velge det språket som skal læres. Så lastes hvert kapittel ned for seg selv, inklusive øvelser, og deretter er det bare å lytte, prate og se på skjermen.

I starten på et kurs blir hvert kapittel belastet mobilregningen med 30 kroner, men etter hvert som brukeren går videre gis det rabatter slik at prisen på hele kurset blir billigere.

Se mer på http://www.armlingua.no/

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.