ENERGI

Mobilen rett i søpla

Dette fremgår av en nylig publisert rapport fra Elektronikkretur AS. I 2001 ble det samlet inn og miljøbehandlet 2,7 kg elektronikkavfall pr innbygger. I tillegg kommer 4,5 kg hvitevarer pr innbygger. Det betyr 7,2 kg EE-avfall pr innbygger, hvilket er meget bra i forhold til EUs kommende krav om 6 kg pr innbygger fra vanlige forbrukere.

Elektronikkretur er også fornøyd med gjenvinningsgraden for innsamlet EE-avfall. Den lå i 2001 på 85 prosent, hvilket er samme nivå som ventes vedtatt i et kommende EU-direktiv til høsten.

Småapparater et problem

Situasjonen er ikke like positiv for små, kasserte elektronikkprodukter som mobiltelefoner og bærbare PC-er. Her er innsamlingsgraden bare 17 prosent. Det viser seg at slike apparater har en tendens til å bli kastet i søppelbøtta sammen med melkekartonger og rester etter dagens middag.

De havner dermed i nærmeste kommunale deponi, eller i forbrenningsovner for avfall. Dermed havner store mengder miljøgifter som kadmium, bly og flammehemmende bromider i naturen. Elektronikkretur vil derfor i tiden som kommer intensivere innsamling av slike småapparater gjennom særskilte prosjekter i en rekke kommuner.

Krever bedre kontroll

Elektronikkretur AS er et ikke-kommersielt foretak som eies av bransjeorganisasjonene EE-Bransjen, IKT Norge og IT-næringens forening. Etter tre års drift har de ca 450 tilsluttede bedrifter, som representerer 67 prosent av det aktuelle markedet.

Men mange produsenter og importører har verken etablert egne forskriftsmessige retursystemer eller tilsluttet seg et kollektivt system. Elektronikkretur mener at disse spekulerer i at Statens forurensingstilsyn ikke setter inn tilstrekkelige ressurser til kontroll, eller de skjuler seg bak returordninger som ikke tilfredsstiller EE-forskriftens krav. Dette fører til en negativ konkurransevridning for de aktørene som tar sine miljøplikter på alvor, skriver Elektronikkretur i sin miljørapport.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.