Mobilen overtar for kontanter

Mobilen overtar for kontanter
BETALE TIL PERSONER:Visas nye betalingstjeneste fra person til person vil gjøre det svært enkelt å overføre penger til folk. Bilde: orv

Nordmenn er glade i Visa-kortet sitt.

Så glade er vi i det, at 43,3 prosent av alle forbrukerkjøp vi gjorde i fjor var med et Visa-kort. En vekst på over 10 prosent fra året før, som betød at 486 milliarder kroner fløt gjennom betalingssystemet i fjor.

– Denne veksten kommer fordi vi er blitt vant med å bruke kortet i betalingssituasjoner og fordi vi bruker kortet til å betale stadig mindre beløp, sier Visas norgessjef Wilhelm Wisbech.

Han venter ytterligere når ny teknologi gjør det enda enklere å bruke kortet i flere situasjoner.Elektronisk lommebok

Visa er klar med to nye teknologier som skal gi kontantene konkurranse. Elektronisk lommebok og person til personbetaling skal få mobilen til å overta nok en skanse.

Den elektroniske lommeboken har det vært snakket om i flere år, men teknologien er nå klar fra både Visa, MasterCard og de andre kortselskapene.

De er blitt enige om en felles standard som skal gjøre dette mye enklere for brukere og applikasjonsutviklere.

Elektronisk lommebok utnytter en teknologi som de færreste mobiltelefoner ennå er utstyrt med, NFC–Near Field Communication.

Det er en variant av RFID, og forutsetter at telefonen har innebygget elektronikk og antenne som gjør at den kan kommunisere med en betalingsterminal på 5 til 10 centimeters hold. Ved å legge telefonen oppå terminalen overføres beløpet fra de elektroniske kontantene i telefonen til terminalen.

NFC: Det er håp om at NFC kommer i mobiltelefoner i år.
NFC: Det er håp om at NFC kommer i mobiltelefoner i år. orv

Klart til London-OL

– Under OL i London vil dette blir demonstrert for alle. Man kan betale på bussen og i mange taxier med NFC. I Storbritannia er teknologien allerede tatt i bruk, men man benytter såkalte kontaktløse betalingskort med innebygget NFC i stedet for mobilen. I løpet av året vil det komme mange mobiltelefoner med innebygget NFC, sier Wisbech.

Den enkleste formen for elektronisk lommebok er den som bare kan brukes til å betale småbeløp. Norsk banker har sagt at man kan betale inntil 125 kroner i hver transaksjon, og et viss maksbeløp, kanskje rundt 400 kroner.

Minster man mobilen, er det dette beløpet man risikerer å tape, akkurat som kontanter i en lommebok.

Når de elektroniske kontantene er brukt opp, må man logge seg inn i applikasjonen med pinkode og fylle på med et nytt beløp fra banken. På samme måte må man slå inn pinkode hvis man skal betale større beløp.

Person til person

En annen applikasjon som ligger klar på beddingen er betaling mellom personer.

– For å overføre et beløp til noen, er det bare å slå inn antall kroner og sende det til en person representert ved telefonnummeret til vedkommende. Den eneste informasjonen som overføres til banken er telefonnummeret og beløpet. Det er banken selv og forholdet til kundene som kobler telefonnumrene til kontoinformasjonen på begge sider av transaksjonene, sier Wisbech.

Men det er bankene som bestemmer. Selv om de nye applikasjonene er klare til utrulling får vi ikke kloa i dem før bankene har sagt sitt ja.Les også:

Omega 3-produkter kan skade cellene

- Havvindforskning er ulønnsomt

Verdens største LCD-TV snart klar for Norge

Les mer om: