Mobile muligheter

  • ikt

Men utfordringene for bransjens aktører er også store. Det gjelder både utstyrs- og tjenesteleverandører og operatører, kanskje også finansieringsinstitusjonene. Interessen for arrangementet, det femte i rekken, var enorm.

Motorola var først ute med kommersielt tilgjengelige GPRS-telefoner. I Cannes viste de at de akter å beholde ledertrøya ved å introdusere en hel serie av hva de kaller annen generasjon GPRS-telefoner. Felles for dem alle er at de har forbedret funksjonalitet.

Mobil lommebok

Motorola satser også i samarbeid med selskapet Trintech på serverbaserte, trådløse betalingstjenester. Med m-Wallet kan kundene enkelt og sikkert betale for internetthandel ved hjelp av mobiltelefonen.

Men også de andre mobilleverandørene kommer med sine GPRS-versjoner, blant annet Alcatel, som viste sin nye One Touch 502. Alcatel har med denne siktet seg speielt inn mot god WAP-funksjonalitet. Den benytter blant annet GPRS monoslot-teknologi. Dette er ideelt for WAP-forbindelser, siden datapakkene som er involvert, er forholdsvis små og ikke trenger flere transmisjonskanaler. Telefonen kan dessuten lagre ti WAP-profiler, slik at brukerne slipper å forandre innstillinger eller holde rede på nye passord hver gang han vil benytte en annen WAP-portal.

Intel bekymret

Intel er en av mobilindustriens nøkkelleverandører. Under et foredrag i Cannes uttrykte Intel-direktør Hans Geyer dyp bekymring for bransjens finansielle utsikter.

– Først investerte europeiske operatører som Vodafone, France Telecom , Deutsche Telekom og Telefonica et hundretalls milliarder dollar i lisenser. Så må de ut med tilsvarende beløp for å bygge de nye mobilnettene. Vi står overfor en bransje som kan komme til å befinne seg på konkursens rand før en eneste UMTS-samtale er overført, sa Geyer.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå