NETTARKIV

Mobildekning ikke fastslått

Atle Abelsen
22. jan. 2002 - 10:29

Arendal: I ankesaken i Agder lagmannsrett etter Baneheiadrapene ble ekspertene fra Telenor Mobil og konsulentfirmaet Teleplan langt på vei enige om at det er umulig å si noe sikkert om mobildekningen på åstedet 19. mai 2000, da de grufulle drapene på to små jenter ble begått.

Den ene drapsdømte sender to, og mottar to tekstmeldinger via sin mobiltelefon på og rundt tidspunktet for drapene. Meldingene går over basestasjon A på Eg, som normalt ikke har dekning på åstedet. Dekningsområdet til Eg slutter normalt rundt en halv kilometer unna. Cellegrenseområdet, der basestasjonen av og til under varierende forhold kan ha dekning, slutter etter Teleplans beregninger rundt 150 meter unna åstedet.

Kan ikke gjenskape

- Under ekstraordinære forhold kan det oppstå dekning også utenfor cellegrenseområdet. Men vi har ikke klart å gjenskape dette, sa seniorkonulent og sivilingeniør Inge Schøyen fra Teleplan under rettsaken i forrige uke. Dermed vil han heller ikke gi noe estimat på hvor sannsynlig det kan ha vært for at basestasjonen har hatt dekning på det aktuelle tidspunktet.

Teleplan gjorde sine undersøkelser i august 2001 på oppdrag fra politiet i Kristiansand. På dette tidspunktet var det gjort flere omfattende endringer i mobilnettet siden drapsdagen. Blant annet var to basestasjoner i Kristansandområdet lagt ned, og en ny var etablert. Den nye har samme frekvens som Eg A, og gjør det dermed vanskelig å lytte etter basestasjonen på Eg.

Dessuten har Telenor Mobil oppgradert programvaren, i tillegg til at de har gjort daglige justeringer av parameterne på systemet, men disse endringene er ikke loggført.

Avviser ikke Eg

Telenor Mobil gjorde sine undersøkelser så tidlig som i mai 2001, før den nye basestasjonen ble etablert. Ved å låse sitt spesialutstyr til frekvensene, klarte ekspertene å fange opp signaler fra seks-sju andre basestasjoner på åstedet, men ikke fra Eg A. Der mistet de signalet rundt 200 meter unna, fortalte dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

- Det betyr imidlertid ikke at vi totalt avviser at det kan forekomme dekning også fra Eg A i området. Det kan skje ved spesielle forhold som gir reflekser fra snøflekker, vannspeil eller svaberg, fra lavtflygende fly eller andre midlertidige forhold. Vi vil likevel konkludere med at det er lite sannsynlig.

Amundsen ville ikke begi seg ut på å estimere graden av sannsynlighet nærmere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.