NYETEKNOLOGIER

Mobilbruk gir dårlig sæd

Selv om ett forskerteam hevder mobilbruk kan påvirke menns fertilitet i negativ retning, er det andre som mener konklusjonen er helt bak mål.
Selv om ett forskerteam hevder mobilbruk kan påvirke menns fertilitet i negativ retning, er det andre som mener konklusjonen er helt bak mål. Bilde: Nokia
Mona Strande
25. okt. 2006 - 11:00

En ny studie viser at menn som bruker mobiltelefonen i fire timer eller mer hver dag, har dårligere sæd enn andre menn.

Antallet spermier synker, kvalitetene blir dårligere og de beveger seg mindre enn "friske" sædceller.

Ikke-brukere best

Studiet, som involverte 364 menn, er gjennomført av et forskerteam ved Cleveland Clinic Foundation i Ohio. Mennene som ble testet ble alle behandlet ved fruktbarhetsklinikker i India.

Resultatene viser at de som brukte mobilen mest, altså fire timer eller mer, hadde minst sæd både i kvalitet og mengde (50 millioner per ml). De som brukte telefonen to til fire timer hver dag hadde en gjennomsnittlig sædmengde på 69 millioner per ml.

Mennene som aldri brukte mobiltelefon hadde størst sædmengde (86 mill. pr. ml.), og i tillegg var sædcellene av høy kvalitet.

Overdreven bruk

Ashok Agarwal, som ledet forskerteamet, sier at resultatene ikke er et bevis på at mobilbruk skader fruktbarheten, men anbefaler at det forskes mer på området.

- Å bruke mobil i dag er like naturlig som å pusse tennene. Folk bruker mobilen hele tiden uten å tenke seg om, og selv om vi ikke har beviser ennå så kan det ha en ødeleggende effekt på fruktbarheten, sier Agarwal til BBC.

Agarwal tror mobilens stråling reduserer sædkvaliteten ved å ødelegge DNA, noe som påvirker cellene i testiklene som produserer testosteron.

Uenig i konklusjon

Imidlertid ser ikke alle forskere sammenhengen mellom mobilbruk og dårligere sæd i Agarwals resultater.

Allan Pacey, som er professor i menns helse og forplantingssystem ved University of Sheffield, mener studiet er godt, men bommer på metode:

- Dersom du holder telefonen opp mot hodet for å snakke i flere timer hver dag, så er det meningsløst at det skal ha en direkte effekt på testiklene dine, sier Pacey.

Han tror årsaken heller kan være at folk som sitter i telefonen mer enn fire timer hver dag gjerne også er mer sittestillende, stresser mer og spiser fast food oftere.

Les mer om: