IKT

Mobilbilder på TV

Crabat er en liten Bluetooth-basert enhet på størrelse med en fyrstikkeske. Den brukes for å vise bilder tatt med mobiltelefonen på TV-apparatet hjemme i stua.

Enheten plugges inn i Scart- eller phonoinngangen på TV-apparatet, som dermed er søkbart for alle mobiltelefoner med Bluetooth-teknologi.

Forutgående programvareinstallasjon eller forberedelser er ikke nødvendig. Det er bare å trykke på send-knappen, og bildet dukker automatisk opp på TV-en.

Det er også mulig å spille av mobiltelefonens mp-3 filer på TV-apparatet.

Crabat kan også brukes til å overføre bilder direkte fra digitalkameraer med Bluetooth eller andre enheter med bildefiler, som for eksempel håndholdte PDA-er. En forutsetning er foreløpig at filene er i jpeg-format.

Vist på CeBit

Crabat ble vist første gang på CeBit i Hannover sist vinter, men da kun som en spillende prototyp. Meningen var at produktet skulle være på markedet før sommeren, i alle fall i Skandinavia.

- Vi valgte å utsette lanseringen noe. Delvis fordi vi ville ha med mp-3-funksjonalitet fra starten, men mest fordi det har tatt lenger tid å skaffe penger for å finansiere etablering av et godt markedsapparat, sier Øyvind Øverby. Han er en av Spagat-gründerne og ansvarlig for forretningsutvikling i bedriften.

Spagat har opplevd det samme som mange andre IKT-etableringer; at risikokapital sitter langt inne. - Først når vi kan vise til konkrete kontrakter, melder potensielle investorer sin interesse, sier Øverby.

Godt IKT-miljø

Spagat AS ble etablert sommeren 2000. En av de andre gründerne, Lars Svenkerud, hadde inntil da arbeidet med Bluetooth-løsninger for Telenors fremtidshus på Fornebu. I 2001 fikk bedriften sin første ansatte, men først i januar 2002 ble det skikkelig aktivitet i bedriften.

- Siden den gang har vi vokst jevnt og trutt til dagens 17 ansatte, sier Svenkerud som er daglig leder. Han forteller at det ikke er noen tilfeldighet at bedriften ligger i Halden; både han og Øverby bor der.

- I tillegg er det et meget godt IKT-miljø i Halden, det er faktisk landets tredje største IKT-by i antall arbeidsplasser, med Høgskolen i Østfold, Institutt for energiteknikk, Ericsson Radar og mange flere viktige aktører, sier han.

Det er heller ikke tilfeldig at en annen Halden-bedrift, AxxessIT AS, er valgt som produksjonspartner.

- Vi har foreløpig laget en pilotserie på 250 som er fordelt til viktige kunder. Vi skal produsere ytterligere 3000 enheter før jul. Deretter tar vi sikte å produsere 6000-7000 enheter pr. måned fra januar og utover. Dette er produktserier AxxessIT er godt rustet til å klare, sier Svenkerud.

Stort marked

Svenkerud vil ikke si noe om antallet Crabater de ser for seg solgt på litt lenger sikt, men det dreier seg om et stort potensielt marked.

Salget av multimedia mobiltelefoner skyter i været. Verdensmarkedet for kameratelefoner er anslått til mer enn 37 millioner enheter i inneværende år, økende til minst 145 millioner innen 2007.

Bare i Europa ventes i år solgt mer enn 16 millioner mobiltelefoner med kamera. Ifølge Zelos Group vil over 75 prosent av alle mobiltelefoner ha Bluetooth-teknologi i 2006, og 95 prosent ha både fargeskjerm og kamera året etter.

Spagat satser i første omgang på Europa-markedet. Det er tegnet avtaler med distributører i Norge, Sverige, Danmark, England og Tyskland. Der kan Crabat kjøpes for 1290 kroner pr stykk, i alle fall i et begrenset opplag.

Både Øverby og Svenkerud innrømmer at de har mye jobb igjen å gjøre på markedssiden. Konkurrenter har de også. Nokia har nylig kommer på markedet med en lignende enhet.

- Det ser vi på som en stor fordel. Det viser at vi har tenkt riktig, sier Svenkerud.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.