MOBIL

Mobilbatteriet kan få tre ganger kapasitet

Forskere har pønsket ut en metode som kan gi batterier tre ganger så høy kapasitet som i dag.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. nov. 2012 - 10:07

Selv om batterikapasiteten i mobiltelefoner har blitt langt høyere de siste årene, har måten vi bruker telefonene våre endret seg dramatisk. Det fører ofte til at vi må lade telefonen hver eneste dag, mot bare et par ganger i uken før.

Nå hevder forskere ved Rice-universitetet i Texas at de har klart å øke energikapasiteten i litium-ion-batterier tre ganger. Dette har de fått til ved å bruke en anode av porøst knust silisium. 

Det er ikke selve knusingen som gjør at batteriene på magisk vis varer lenger. Men siden den er knust er det mulig å få plass til en større anode. Silisium er vanligvis ikke brukt i litium-ion-batterier, selv om det er kjent at dette materialet kan holde så mye som ti ganger så mange litium-ioner enn for eksempel grafitt som er vanlig.

Den nye silisiumbaserte designen kan holde 1000 mAh per gram. Batterier med grafittanode kan holde 350 mAh per gram.Forskerne bak teknologien,Sibani Lisa Biswal (til høyre) og Madhuri Thakur. Foto: Jeff Fitlow/Rice University.

Utvider seg under bruk

En utfordring med å bruke en silisiumanode er ifølge forskerne at materialet utvider seg under bruk. Når materialet er knust til små partiker kan det enkelt sagt gis mer rom til utvidelse. 

Det er et stykke å gå fra forskningen som er gjort til ferdige batterier. Nå jobbes det med å teste ut batteriene i full skala. De eksperimenterer blant annet med å bruke forskjellige katoder i batteriene.

Dersom teknologien består testen kan det bety at du vil få batterier som er like store som dagens men med tre ganger så høy kapasitet.

Så er spørsmålet om prosessen kan gjøres effektiv nok til at batteriene også er billige å produsere. Men vi ønsker i alle fall firekjernetelefoner vi kan bruke i tre dager velkommen om teknologien finner veien ut til det virkelige liv.

Kilde: Vice.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.