IKT

Mobil sjanse

21. sep. 2000 - 12:20

Alcatel er så langt nærmest fraværende hva nettutstyr i norske mobilnett angår. På grunn av forsinkelser gikk GSM-toget fra Alcatel i Norge – og Norden for øvrig. – Dette skal ikke gjenta seg når nå lisenser for neste generasjon mobiltelefonsystem, Universal Mobile Telephone System (UMTS), skal tildeles i løpet av høsten.

Syv operatører har søkt om lisenser, hvorav fire trolig blir utvalgt. – Vi skal i løpet av høsten sørge for å kapre kontrakt med minst én av dem, sier Frode Haugen, forholdsvis fersk administrerende direktør i Alcatel Telecom Norway AS.

Store muligheter

Over de neste fem årene vil et sted mellom ti og tyve milliarder kroner investeres i UMTS-utbygging i Norge. – Dette representerer en meget stor forretningsmulighet for selskaper som Ericsson, Nokia og Alcatel. Og for oss er det ekstra viktig, ettersom vi ikke har noen referanser i Norden fra før, sier Haugen. Grunnen til at han føler seg temmelig sikker på å sikre seg en UMTS-leveranse i Norge er flere. Den kanskje viktigste er Alcatel-konsernets utviklingssamarbeid med japanske Fujitsu.

Norsk kompetanse

Fujitsu har nylig etablert et joint-venture selskap beliggende utenfor Paris, som har fått navnet Evolium. Der skal 2000 ingeniører sørge for at deres UMTS-teknologi skal være tilgjengelig på markedet før konkurrentenes.

Arbeidet ved Evolium er i stor utstrekning basert på Fujitsus erfaringer fra leveransene til NTT DoCoMo i Japan, som starter kommersiell drift av sitt tredje generasjons mobilsystem allerede til våren. – Dessuten har vi et norsk kompetansesenter som kan utvikle programvare for UMTS-nettet. Senteret utvikler allerede systemer for Internett-portaler, som for eksempel tjenesteplattformen til Telenors nye netttelefon, sier Haugen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.