ARBEIDSLIV

Mobil produktivitetsbonus

Dette påstår Move Systems i en ny rapport.

I en tid hvor søkelyset rettes mot utbrenthet og psykiske problemer på grunn av tøffe krav i arbeidslivet, bør dette være nesten for gode nyheter til å være sant.

Ni timer innspart pr uke - det høres stressende ut.

- Det er en klar sammenheng mellom tidsklemmen og teknologi. Men hvis vi utnytter de mulighetene som teknologien gir, samtidig som vi lærer å styre vår tilgjengelighet, blir vi mindre stresset og mer effektive, påstår forskningsleder Jan Kristian Karlsen i Move.

Han leder selskapets rådgivningstjenester for nye arbeidsformer. Rapporten er skrevet på bakgrunn av et toårig forskningsprosjekt i regi av Move Systems, med forskningsbistand fra Norsk Regnesentral og finansiell støtte fra Norges forskningsråd.

Vende vaner

- Det hjelper lite med teknologi hvis folk ikke vet hvordan de skal bruke den for å løse sine oppgaver. Derfor må vi først og fremst jobbe med folks vaner, argumenterer Karlsen.

Han tror på en lys fremtid for de som mestrer nye arbeidsformer og finner balansen mellom menneske, rom og teknologi.

Ifølge rapporten øker produktiviteten ved hjemmearbeid med rundt tre timer pr. medarbeider pr. uke.

Mens åtte av ti ansatte gjerne vil jobbe mer hjemmefra, anslår Move at dette ikke alltid er like interessant for bedriften. Blant de positive sider ved hjemmearbeid nevner han særlig spart reisetid og mer arbeidsro. Negative sider er redusert kundenærhet og svekket fellesskap med kolleger.

Tomme kontorer

Netcom, som leverer mobile løsninger til bedrifter, ser en klar tendens til at ansatte oppholder seg mindre på kontoret enn tidligere.

- Svært mange tilbringer mer tid ute enn på kontoret, sier produktsjef Ståle Karlsen hos Netcom.

Mobiloperatøren lanserte rene mobilløsninger for bedrifter høsten 2000, og opplever en stadig økende etterspørsel på det norske markedet.

- Vi selger rundt 100 slike bedriftsavtaler i måneden,sier han. I en britisk undersøkelse hevdes det at antall arbeidstakere som jobber helt eller delvis utenfor kontoret vil tredobles før 2010. Det betyr at det på det tidspunkt vil være 27 millioner e-arbeidere i EU-området.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.