IKT

Mobil-mekka bygges

Nils G. Indahl
27. sep. 2004 - 09:33

København: - Gå opp trappen til tredje etasje. Deretter svinger du til høyre og går inn i den røde døren som er merket 09, sier en ganske mennesketro, men syntetisk stemme.

Thin Lizzie er en prototyp på hva kombinasjonen av talesyntese og et posisjoneringssystem kan gjøre. Brukeren kan hele tiden stille spørsmål til Thin Lizzy, som er programmert til å svare. Klientprogrammet melder dine koordinater tilbake til en database, som deretter instruerer deg hvor du skal gå for å nå ditt mål i bygningen.

- Neste skritt er en klient som kjører på gjestens egen mobiltelefon. Du kommer hit og får melding om at din personlige guide melder seg til tjeneste, forteller Thomas Bodin. Han er forskningsassistent på IT-Universitetet i København, hvor DELCA-prosjektet har pågått det siste året. For en måned siden flyttet han og hans kolleger inn i nytt hus i Ørestad.

Signalstyrken avgjør

En utgave av den finske Ekehau Positioning Engine har vært brukt i prototypen. Et program sitter i klienten og et annet i databasen. Et trådløst WiFi-nett brukes til posisjoneringen.

- Klienten mottar styrken i signalet fra WLAN-stasjonen. Styrken i signalet blir sendt videre til posisjoneringssystemet, noe som gir en usikkerhet på opp til en meter. I øyeblikket forskes det i autokalibrering, det vil si at klientprogrammet merker at signalet blir sterkere eller svakere, sier Thomas Bodin.

Talesyntesen sørger IBM ViaVoice for. Følelser er viktige for at den digitale stemmen skal bli naturtro. Menneskelig støy, for eksempel pustelyder, legges inn. Hastigheten og toneleiet har også betydning for hvilke følelser systemet vekker hos mottakeren.

- XML-tagging gjør det mulig å bestemme at en pustelyd skal komme etter hvert punktum. Taggen gjør at programmet går ned i databasen og henter frem en passende pustelyd. Det vil også være mulig å lage ulike profiler for forskjellige aldersgrupper, sier Bodin.

Han ser mange muligheter for stedsbestemte tjenester. I sykehus kan teknikken brukes til å diktere journaler, som deretter følger pasienten selv om han blir flyttet til en annen avdeling. En annen mulighet er opplæring av nye medarbeidere, som dermed får noen å stille alle de dumme spørsmålene til: Hvordan skriver jeg ut? Hvor ligger nærmeste toalett? Og når er kantinen åpen?

Veikryss med innhold

En av bedriftene som flytter inn i IT-Universitetets nye bygning er Crossroads Copenhagen, en sammenslutning av høyteknologiske virksomheter. I tillegg til Danmarks Radio og universitetene, er Nokia, Hewlett-Packard og flere mediebedrifter med. Hele Ørestad bygges ut som en stor WiFi-sone, med adgang til det siste i mobil teknologi.

Pouline Middleton er administrerende direktør for Crossroads Copenhagen.

- Vi skal utnytte at hele området blir et levende laboratorium for nye, mobile innholdstjenester. Jeg mener vi kan tilby noe attraktivt ved at vi har både forskningskompetanse og brukere på området, sier hun.

- Det eksisterer allerede et partnerskap mellom offentlige og private aktører. Private får allerede nå adgang til hele infrastrukturen. Hvis vi kan få bedriftene til å samarbeide med det offentlige om konkrete prosjekter, tror jeg vi lykkes, sier Pouline Middleton.

Kaj Juul-Pedersen er styreformann for Crossraods Copenhagen. Han har mangeårig erfaring fra Ericsson og Telia, og driver sitt eget selskap Sitella i Ørestad.

- Vi har byttet fokus fra teknikk til innhold ved å etablere et område hvor bedrifter kan utprøve sine prosjekter i full skala. En bedrift utvikler kanskje løsninger for posisjonering og får systemet til å virke i liten skala. Det kan være et problem å teste en løsning under virkelige forhold. I Living Lab kan de gjøre det med 20 000 brukere, sier Kaj Juul-Pedersen.

Les mer på:

DELCA (Disembodied Location-Specific Conversational Agents)

Crossroads Copenhagen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.