ENERGI

Mobil måleravlesning

NYKOMMER:Samarbeidet mellom Telenor og Skagerak Energi vil gi den nødvendige tynge i markedet, mener fra venstre Ivar Grothe, administrerende direktør i Cinclus, konsernsjef Hans August Hanssen og direktør for forretningsutvikling Nils Arne Bakke, Skagerak Energi og styreformann Jan Tore Meren i Telenor Cinclus.
NYKOMMER:Samarbeidet mellom Telenor og Skagerak Energi vil gi den nødvendige tynge i markedet, mener fra venstre Ivar Grothe, administrerende direktør i Cinclus, konsernsjef Hans August Hanssen og direktør for forretningsutvikling Nils Arne Bakke, Skagerak Energi og styreformann Jan Tore Meren i Telenor Cinclus. Bilde: Finn Halvorsen
Finn Halvorsen
15. aug. 2005 - 08:03

Nytt selskap

Telenor Cinclus AS ble etablert i desember i fjor. Mannen bak selskapet er Ivar Grothe. Han gikk til finalen i Telenors såkornkonkurranse med teknologien og forretningsideen bak Cinclus i 2003. Siden har en kjernegruppe på seks til åtte personer jobbet videre med prosjektet. Til sammen har over 20 personer vært involvert i utviklingen av det nye måleravlesningssystemet. I dag er det 12 ansatte i Cinclus.

En rekke energiverk har drevet forsøk med automatisk avlesning av abonnentenes energiforbruk i en årrekke, stort sett basert på kommunikasjon over strømnettet (PLC = Power Line Communication). Det er også kjørt mange pilotprosjekter.

Gang på gang har vi fått høre at nå er det like før det virkelig tar av. Men sannheten er at disse systemene har vært belemret med mange tekniske problemer.

– Vi har testet ut eller vært i kontakt med samtlige leverandører på det norske markedet. Vi har ikke funnet at noen av systemene er gode nok. Derfor går vi nå inn i dette samarbeidet med Telenor og overtar gjennom en rettet emisjon 34 prosent av aksjene i Telenor Cinclus AS, sier konsernsjef Hans August Hanssen i Skagerak Energi AS.

Emisjonen verdsetter Telenor Cinclus til 110 millioner kroner. Sammen vil de to selskapene markedsføre løsningen overfor andre nettselskaper i Norden.Fleksibel løsning

Systemet leser automatisk av målerstanden hos abonnenten, eksempelvis hver time, og det integrerte kommunikasjonssystemet overfører informasjonen til det lokale energiverket. Maskinvaren består av en liten Linux-basert PC tilrettelagt for kommunikasjon via GPRS, som har tilnærmet samme dekning GSM-systemet.

– Fordelen med denne løsningen er at den er uavhengig av kommunikasjonsbæreren. Dermed kan man velge andre løsninger dersom GPRS-dekningen er mangelfull. Alternative kommunikasjonsplattformer er tekstmeldinger (SMS), bredbånd (ADSL), ISDN eller vanlig analog telefonforbindelse, sier Ivar Grothe, administrerende direktør i Telenor Cinclus.

Løsningen kan også tilrettelegges for andre tjenester som alarmstyring, forbruk av vann og gass, temperaturstyring eller bildeoverføring. Løsningen er også tilpasset kortholdskommunikasjon innomhus. Grothe forteller at Bluetooth og WLAN allerede er implementert, og at andre løsninger, som for eksempel ZigBee, vil komme etter hvert.Stort marked

Skagerak Energi vil installere de første 1000 enhetene hos abonnenter i løpet av høsten, 30.000 neste år og deretter til samtlige 325.000 kunder etter hvert.

I tillegg skal Skagerak Energi sammen med Telenor Cinclus markedsføre systemet overfor energiverk i Norge og Norden

– Vi er fornøyd med å få Skagerak Energi som partner og ser dette som en bekreftelse på at vi leverer et attraktivt produkt. Vi tror vårt valg av teknologi vil bidra til at vi blir en betydelig aktør i dette markedet i Norden, sier styreformann Jan Tore Meren i Telenor Cinclus.

– Sverige er et særdeles interessant marked for oss. Det blir påbudt med automatisk måleravlesning i alle husstander fra 2009. Målet er å ta 30 prosent av det nordiske markedet, sier han.

I Norge er det ca. 2,2 millioner energimålere, mens det er omlag 13 millioner målere i Norden.

Les mer om: