NETTARKIV

Mobil dynamikk

Mobilbransjen liker å se på seg selv som en av verdens mest dynamiske. Teknologisk har det også skjedd mye spennende de seneste årene. Men har vi fått den tjenestefloraen og den markedskonkurransen som vi ble forespeilet for noen år siden?

De fleste vil mene nei. Av datatjenester har stort sett bare SMS fått noe gjennomslag av betydning. Vi har flere aktører i markedet, men bare Telenor Mobil og NetCom har egne nett, om vi ser bort fra Teletopia som nylig lanserte sitt GSM-nett for Oslo-regionen.

Det har etablert seg et antall tjenestetilbydere som Tele2, Sense, Chess og You. De er avhengig av å leie nettkapasitet, på samme måte som Teletopia, utenfor eget dekningsområde. Prisen for slik leie skal ifølge myndighetenes regulerende organer være kostnadsbasert. Denne formuleringen har ført til mye krangel og tvister i rettsapparatet, og mer vil det bli.

Myndighetene er opptatt av å få til en effektiv mobilkonkurranse som skal gi kundene bedre og billigere tjenester. Hovedformularet har vært: Bygg flere nett. Men uansett hvordan man snur og vender på skillingen; dette er dyrt. Spesielt med norske topografiske forhold. Finansiell tørke har i tillegg ført til bråstopp for to av UMTS-lisenstagerne, og 15 måneders utsettelse for de to gjenværende. Vi har fremdeles kun to aktive netteiere.

Regulering har vært et annet formular. Men det har vist seg vanskelig å regulere seg frem til konkurranse. Det tar dessuten tid, lang tid, med ulike rapporter og stortingsmeldinger. Våren 2001 forelå en rapport om det norske telemarkedet, herunder også mobiltjenester. I desember samme år presenterte regulatøren, Post- og teletilsynet, sin mobilrapport. Mobilmeldingen (St. Meld. 32) om situasjonen i det norske mobilmarkedet, forelå mai 2002. Men utover høsten så myndighetene at mye ville bli annerledes enn tenkt, blant annet UMTS-forsinkelser. De varslet en tilleggsmelding i oktober. Denne lå på bordet i februar i år. Stortingsbehandling kommer forhåpentlig i vårsesjonen. Det betyr i beste fall to års behandlingstid. Snakk om dynamikk!

Administrerende direktør Bjørn Erik Reinseth i Sense er spesielt skuffet over tilleggsmeldingen. En annen hovedsak i stortingsmeldingen vil være regulering av de virtuelle operatørers rolle i det norske telemarkedet. I den forbindelse er det verdt å merke seg at markedet ligger foran regulatørene. Telenor og Tele2 har allerede blitt enige seg imellom om hvordan dette skal foregå!

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.