FORUM

Misvisende om hydrogen

29. nov. 2005 - 09:34

ENERGI Jeg refererer til innlegget «Misvisende om fremtidens rene energikilde» i Teknisk Ukeblad nr. 2705 og vil først rette en stor takk til Jan M . Døderlein. Vi er sikkert mange som ikke ante at H fremstilt fra fossile energikilder har så dårlig virkningsgrad: 13 prosent for bruk i bilens hjul.

Men ved bruk av elektrisitet fra norske vannkraft, får vi vel null i forurensing, og Døderlein regner med total virkningsgrad på 0,7*07*0,81 = ca. 40 prosent fra husholdningens stikkontakt til bilens hjul. Med husholdningsstrøm til 0,6 kr pr. kWh koster bilens energibruk 0,6:0,4 = 1,5 kr pr. kWh tilført bilens hjul.

Men en bil med bensinmotor, pris 10 kr med energiinnhold 9 kWh pr. liter og 17 prosent virkningsgrad koster 10:9:0,17 = 6,5 kr pr. kWh, tilført bilens hjul, pluss stygge forurensninger. Subsidiert vindkraft, solceller og mye mer, gir store håp for fremtiden. Også for nasjoner uten vannkraft. Og for Finland som har en opplyst befolkning med vett og forstand nok til å satse på atomkraftverk. De vil forhåpentligvis akseptere internasjonal kontroll, med innsyn også fra Bellona og andre kritikere, som Oddekalv, om de kan sikkerhetsklareres.

Per Jenssen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.