KRAFT

Mistet styringen over kraftsystemet

Statnett og Statkraft mistet styringen med nett og kraftstasjoner under ekstremværet Dagmar i fjor. NVE krever mer robuste sambandslinjer.

18. apr. 2012 - 12:36

Da stormen ”Dagmar” herjet i romjula 2011, var det ikke bare kraftnettet som ble rammet: Fiberbaserte sambandslinjer på Vestlandet ble også satt ut av drift.

Disse sambandslinjene er essensielle for Statnetts kommunikasjon med nett og anlegg, og for Statkrafts kommunikasjon med kraftverkene.

I et brev som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til, beskrives hvordan selskapene mistet kontrollen:

”I en periode hadde ikke Statnett oversikten over tilstanden i nett og anlegg i Sogn og Fjordane eller Statkraft over produksjonsanleggene i hele region vest. Selskapene mistet da også styringsmuligheter for disse objektene,” skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Les også: Dagmar koster nettselskapene dyrt

Sårbar infrastruktur

NVE mener utfallet av fiberlinjene og telefoni- og mobilsamband flere steder i landet ”illustrerer sårbarheten i nåværende infrastruktur.”

Nå krever NVE at selskapene innen 1. juni svarer på hvordan de vil gjøre sambandslinjene mer robuste, også ved ekstremvær.

”NVE ber om å bli nærmere orientert om de planer og tiltak Statnett og Statkraft utarbeider for å øke robustheten til sine fibernett til driftskontrollsystemene,” heter det i brevet.

Særlig fokus vil NVE ha på de viktigste driftskontrollsystemene i kraftforsyningen.

Les også: – Kraftselskapene bør bruke nødnettet

Prioriterte kraftnettet

Bruddene skjedde både i fiberlinjer som var leid, og fiberlinjer eid av lokale nettselskaper der Statnett deler kapasitet.

Fiberlinjene var i hovedsak strukket på kraftlinjer i distribusjonsnettet. Da ”Dagmar” herjet som verst, forårsaket det massivt trefall som ødela stolper og linjer på nettet i områdene Ørsta, Høyanger og i nærheten av Borgund.

De lokale nettselskapene prioriterte å rette feil i kraftnettet, og det medførte til dels lang gjenopprettingstid for fibernettet, ifølge NVE.

Les også: Strømnettet tåler ikke norsk vær

Svært utsatt

Været gjorde det også vanskelig for reparasjonsmannskapene å komme frem til skadestedene. I tillegg var det vanskelig å få tak i mannskap fra fibersamarbeidspartnere, ifølge Statnett.

Statnett sier også at fiberlinjer på 22kV, og muligens 66 kV kraftlinjer, er "svært utsatt for ras og trefall".

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

 

Les også:

Varsler mer ekstremvær

Miljøfarlig sikring av telenettet

Vil bruke 50 milliarder på ti år

Dårlig forsyningssikkerhet i nord 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.