KLIMA

Mistet jobben på grunn av klimasyn

Tim Nicholsons tro på menneskeskapte klimaendringer kostet ham jobben.
Tim Nicholsons tro på menneskeskapte klimaendringer kostet ham jobben. Bilde: Colourbox
Kjetil Malkenes Hovland
4. nov. 2009 - 09:09

Briten Tim Nicholson mistet jobben som bærekraftansvarlig i eiendomsselskapet Grainger Plc. i fjor.

Årsaken var at han frykter menneskeskapte klimaendringer, noe arbeidsgiveren hans mener er et politisk syn.

– Et "filosofisk syn"

Nå har en ankedomstol bestemt at frykt for klimaendringer kan sees på som et "filosofisk syn", og derfor er omfattet av loverket som verner arbeidstakere mot diskriminering.

I mars sa en dommer det samme, men arbeidsgiveren anket saken.

Etter å ha vunnet anken kan Nicholson nå prøve saken sin for et arbeidstakertribunal.

Klima omfattes av religionslov

– Dommen sier at troen på menneskeskapte klimaendringer og det påståtte moralske imperativet kan være et filosofisk syn, og derfor omfattet av loven om religion og tro fra 2003, sier Nicholsons advokat Shah Qureishi til BBC.

Firmaet Grainger mener likevel at Nicholson ble lovlig oppsagt.

– Denne avgjørelsen bekrefter bare at synet på at miljøvern er viktig kan være et filosofisk syn, sier Dave Butler ved Grainger ifølge nettstedet BusinessGreen. - Nicholsons oppsigelse skjedde bare på grunn av firmaets behov i en tid med et ekstraordinært turbulent marked.

Fløy datamaskin til Irland

Nicholson mener at han ble oppsagt på grunn av konflikter med andre i ledelsen på grunn av synet hans på klimaendringer. Han ville måle firmaets karbonfotavtrykk, men fikk ikke utlevert data fra kollegene.

Han anklaget også firmaets sjef for å vise avsky for synet hans. Sjefen fikk ved ett tilfelle en ansatt til å fly til Irland for å gi ham Blackberryen hans som han hadde lagt igjen i London.

Vinner Nicholson fram, kan det gi presedens for lignende saker i framtiden hvor firmaer nekter sine ansatte å engasjere seg for klima- og miljøspørsmål.Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.