INDUSTRI

– Mistet 90 prosent av ordrene

ABB, robotfabrikk, Bryne på Jæren.
ABB, robotfabrikk, Bryne på Jæren.Bilde: OLE KETIL HELGESEN
Camilla Aadland
27. mars 2009 - 07:44

Siden 60-tallet har det vært produsert lakkeringsroboter på Bryne. Nå er det imidlertid slutt, i løpet av året flyttes produksjonen til Kina.

90 prosent borte

– Vi har mistet mer enn 90 prosent av ordreinngangen sammenlignet med fjoråret. Det er dramatisk, sier direktør Arne Klette ved ABB Robotics til Teknisk Ukeblad.

Valget sto mellom å flytte produksjonen eller «overvintre», altså legge ned produksjonen for en periode.

– Begge alternativene har høy risiko, både økonomisk og kompetanse- og personellmessig. Vi har regnet på det, og endte med å flytte produksjonen til Shanghai, der ABB allerede har en fabrikk, sier Klette.– En overraskelse

Styreleder Kjell Oppedal i RobotNorge synes det er trist at produksjonen flyttes ut av landet.

– ABB har investert mye tid, penger og folk i en kjempemoderne produksjon. Dette kom som en stor overraskelse for alle, sier Oppedal. Han har selv jobbet mange år i ABB på Bryne og vært direktør ved fabrikken.

Han forstår likevel valget om å flytte.

– Markedet for robotproduksjon i Europa er på hell. Det kan være en hemsko å ligge her, når vekstmarkedene er i Asia, sier han.Fortsetter med utvikling

Planen er at robotene fremdeles skal utvikles på Bryne. 40–60 personer blir dermed igjen i bedriften.

– Jeg håper de får til å drive utviklingsarbeidet såpass distansert fra produksjonen. Det er utviklingsavdelingen som er den virkelige suksessen her. Den drivende frontlederposisjonen i utvikling har holdt fabrikken oppe, og gjør at ABB har stått imot angrep fra konkurrenter. Det blir en utfordring å beholde denne posisjonen når produksjonen er i Kina, men ikke en umulighet, sier Oppedal.

Forståelse

Også direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri har forståelse for at produksjonen flyttes.

– Det er trist, men sånt skjer.

– Frykter dere at flere bedrifter velger å flytte produksjonen som følge av finanskrisen?

– Det vil ikke nødvendigvis bli flere som flyttes ut, men vi frykter at det blir mange nedleggelser som følge av at eksportmarkedene klapper sammen, sier Sunde.