IKT

Mister UMTS-toget

28. mars 2001 - 12:14

– Det ser vanskelig ut. Dansk UMTS-historie er et lærestykke i hvordan man ikke skal gjøre det, sier direktør Claus Melgaard i danske Maxon Telecom til det danske fagbladet Ingeniøren.

Ingeniørens medarbeidere gjorde en ringerunde til ni av de største utviklingsselskapene i Danmark. Seks av dem vurderer at det står dårlig til med den danske UMTS-utviklingen. Bare ett har UMTS som hovedsatsingsområde i utviklingsavdelingen.

En del av de spurte mener at mindre danske virksomheter bør etablere et samarbeidsselskap som har til hensikt å utvikle kjernekompetanse innenfor UMTS. Men det kan vise seg vanskelig.

– Hvis utviklingen av tredje generasjon mobilnett ryker på gulvet, så skyldes det manglende samarbeidsvilje, sier prosjektleder Torben Amtoft Telital R&D til Ingeniøren. Fagbladet trekker fram joint venture-selskapet DC Development som Dancell og Cetelco i sin tid opprettet da danskene sto foran utbyggingen av dagens GSM-nett.

Samarbeidstanken er imidlertid ikke død. Claus Melgaard i Maxon skal prøve å overbevise sine koreanske sjefer om fortreffelighetene ved et nordjysk udviklingssamarbeid, selv om tiden er knapp:

– Våre eiere vil trolig føle at vi forærerer bort vår kjernekompetanse. For UMTS frykter jeg at løpet er kjørt. Vi står overfor produktlanseringer allerede om kort tid – kanskje allerede om få måneder, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.