OLJE OG GASS

Mistenker Statoil for lovbrudd

Ole K. Helgesen
22. apr. 2010 - 07:03

Teknisk Ukeblad meldte forrige uke at Statoil har stengt 13 brønner som følge av lekkasje av miljøfarlig borekaks til sjøbunnen. Brønnene befinner seg på Brage, Visund, Oseberg feltsenter, Oseberg C, Tordis, Snorre og Åsgard. Åsgard har hatt lekkasje i hele seks brønner.

Bakgrunn:

Etterforsker hendelsene

Bellona har satt i gang sin egen granskning for å undersøke om Statoil har brutt loven.

– Vi ser svært alvorlig på denne saken. Og vi stiller oss spørsmål om det dreier seg om ulovligheter. Derfor går gjennom dette meget grundig nå før vi foretar oss noe mer, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at det er spesielt fire hendelser som nå blir gjennomgått, blant annet lekkasjene på Veslefrikk og Tordis.

– Må fram i lyset

Ifølge Petroleumstilsynet har ikke Statoil fulgt opp injeksjonsbrønner på samme måte som inntektsbringende produksjonsbrønner. Og Statoil har innrømmet at selskapet har gjort for dårlige forberedelser før de begynte å injisere giftig avfall i brønnene. Hauge mener dette understreker behovet for å etterforske saken.

–Vi krever full åpenhet fra både industrien og myndighetene. Dette er veldig alvorlige hendelser som må fram i lyset.

KRATER: Det er et stort krater ved Tordis etter at borekaks har lekket ut av reservoaret. Statoil

Miljøfarlige utslipp

Når en oljebrønn bores, brukes borevæske for å smøre boret som river løs steinmasser. Steinmassene og borevæsken kalles kaks og følger med opp til plattformen. Borekaks inneholder hydrokarboner, tungmetaller og miljøfarlige kjemikalier. Derfor må kaksen må enten deponeres på land eller pumpes tilbake i undergrunnen via en injeksjonsbrønn.

Det er fra minst 13 slike brønner Statoil har hatt lekkasjer. Ifølge Statoil er det funnet forhøyede nivåer av tungmetaller og faunaforstyrrelse rundt installasjonene.

Statoil har størst problemer

Petroleumstilsynet krevde forrige måned at operatørene skulle rapportere om statusen på alle injeksjonsbrønner på sokkelen. Kravet kom etter at Statoil leverte sin rapport om lekkasjen på Veslefrikk. Nå har Ptil mottatt svar fra alle.

Statoil, Talismann, BP, ConocoPhillips, ExxonMobil og Marathon har injeksjonsbrønner. Men foruten Statoil er det bare ExxonMobil som har hatt lekkasje. I 2004 feilet en kaksinjektor på Ringhorne og det lekket borekaks opp av sjøbunnen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.