MOBIL

Miracast gir deg "trådløs HDMI"

Nå kommer standarden som lar deg koble mobilen til TV-en uten en eneste ledning. Samsung Galaxy S III støtter den allerede.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. sep. 2012 - 16:01

Du som har en mobiltelefon med HDMI-tilkobling har kanskje allerede oppdaget at det kan være både morsomt og nyttig å koble mobilen eller nettbrettet til TV-en. 

Men en kabel er og blir en kabel. Det er ikke alltid spesielt praktisk å være begrenset til lengden av denne. Det gjelder både mobiler, brett og PC-er.

LES OGSÅ: Slik kobler du mobilen til TV-en med HDMI

Trådløs TV-tilkobling

Dette blir det slutt på. Wi-Fi Alliance, gruppen bak Wi-Fi-standarden, har nemlig offisielt lansert den nye Miracast-standarden. Denne skal kort oppsummert gjøre det mulig å koble til en ekstern skjerm helt trådløst.

LES MER: Snart kan du streame uten nettverk

Miracast er basert på Wi-Fi Direct-standarden. Det betyr at det ikke er nødvendig at for eksempel TV-en og mobiltelefonen er koblet til samme trådløse nettverk for at du skal kunne koble dem sammen. De snakker altså sammen direkte, litt på samme måte som om du skulle ha koblet dem sammen med kabel.

Miracast har også samme kopibeskyttelse som benyttes av HDMI- og DisplayPort-standardene. Det betyr at innhold som TV-sendinger og BluRay vil kunne vises på eksterne skjermer.

Man kan altså tenke seg Miracast som trådløs HDMI.

Alle enheter kan snakke sammen

Siden Miracast-enheter kan snakke med hverandre kan du ikke bare vise Angry Birds på TV-skjermen. Har du for eksempel en TV-dekoder med Miracast vil du kunne se på Home and Away hvor som helst i huset ved hjelp av en mobil, et nettbrett eller en PC.

Miracast har fått bred støtte i teknologiverdenen. Wi-Fi Alliance regner med at det vil selges 1,5 milliarder enheter med Miracast-støtte i 2016.Norgesaktuelle Xperia V støtter Miracast.

Allerede på Galaxy S III

I dag er det imidlertid ikke all verdens utvalg å plukke fra. Men Samsung Galaxy S III støtter allerede Miracast. De nye Sony-telefonene Xperia T og Xperia V støtter også Miracast. 

Det hjelper deg ikke mye å bare ha én enhet som støtter teknologien. Vil du vise skjermbildet på telefonen din på TV-en din må du altså ha en TV som støtter Miracast. Samsung Echo-P-TV-er har teknologien innebygget.

Du kan finne ut hvilke produkter som støtter Miracast på Wi-Fi.org.

Mange støtter Miracast

Foruten Sony og Samsung har LG, MediaTek, Realtek, Broadcom, Qualcomm, Intel, Marvell Semiconductor, Nvidia og Texas Instruments gitt sin støtte til Miracast. Det ser altså ut til at vi får se mer til dette i tiden som kommer, og om vi skal tippe vil vi anta at vi får se en hel del telefoner og nettbrett med dette under Mobile World Congress i februar.

Det skal nevnes at Apples AirPlay gjør mye av det samme som Miracast. Men i motsetning til Miracast er AirPlay en proprietær løsning. Miracast-enheter skal kunne kommunisere med alle andre Miracast-enheter.

LES OGSÅ:

Alt du trenger å vite om LTE

Dette trenger du å vite om mobilstråling

Slik tar du i bruk USB On-The-Go

Dette betyr skjermoppløsningen

Dette trenger du å vite om NFC

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.