BYGG

Minus for Veidekke

TUNGT: Det går tungt for Terje Venold og Veidekke, men ordrereserven er på nesten 10 millarder kroner.
TUNGT: Det går tungt for Terje Venold og Veidekke, men ordrereserven er på nesten 10 millarder kroner. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
8. mai 2009 - 10:11

– Høsten i fjor varslet vi om et forventet fall i omsetningen for Veidekke på ca. 20 prosent, og slik ser det ut til at det skal bli. Med reduserte volumer svekkes resultatene, men vi klarer å opprettholde relativt gode marginer innen entreprenørvirksomheten og har fortsatt en sterk finansiell posisjon, sier konsernsjef Terje R. Venold.

Minus

Veidekkes omsetning i første kvartal ble 3 325 millioner kroner mot 4 337 millioner kroner for samme tid i fjor. Driftsresultatet ble minus 102,0 millioner mot pluss 3,8 millioner i fjor.

Resultat før skatt ble minus 133,5 millioner mot 16,0 millioner. Resultat per aksje ble kr minus 80 øre mot pluss 10 øre i fjor.

Ordrereserven for konsernets entreprenørvirksomhet er på 9,9 milliarder, på samme tid i fjor var den drøyt 13 milliarder kroner.

– Det er ingen tvil om at det er tøffe tider også for vår næring. De ulike statlige krisepakkene er positive for oss alle, men med tanke på både omfang og fremdrift kan ikke tiltakene kompensere for mer enn noe av bortfallet innen privat sektor, sier Venold.

Sliter med finansieringen

Veidekke ser også at mange av selskapets kunder sliter med finansieringen av nye prosjekter, og at de derfor blir utsatt eller stanset.

– Ikke desto mindre er entreprenørvirksomheten fortsatt hovedmotoren i konsernet, og innen dette området holder vi fortsatt fokus på marginer, på det å beholde kompetansen og på å bidra til ro i organisasjonen. De svakeste resultatene for kvartalet kom innen området industri, hvor vi har måttet foreta relativt omfattende nedskrivninger innen asfaltvirksomheten i Midt-Norge, samtidig som vi også fikk et volumbortfall innen gjenvinning, pukk og grus. Men vi ser nå at den lenge pågående nedgangen i ordrereserve viser tegn til utflatning, og også innen eiendomsvirksomheten ser vi tegn til bedring, legger Venold til.Entreprenørvirksomheten

Fortsatt er det entreprenørvirksomheten i Norge som gir Veidekke både størst volum og best inntjening, men også i Sverige og Danmark er det resultatmessig fremgang sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Gjennomgående er markedet innen anlegg godt, og her er også mulighetene mange fremover.

For bygg er markedet desto mer utfordrende, selv om det offentlige nå benytter anledningen til å få gjennomført en rekke prosjekter de lenge har hatt behov for.Eiendomsutvikling

For den skandinaviske eiendomsvirksomheten preges markedet fortsatt av liten aktivitet, med det svenske markedet som det beste.

Lavere renter hjelper noe, men usikkerhet omkring utsiktene for økt arbeidsledighet fremover gjør at det fortsatt vil ta noe tid før forholdene blir vesentlig bedret.Industri

For Industrivirksomheten åpnet året med et svakt første kvartal.

Hovedårsaken til dette er først og fremst behovet for å gjøre avsetninger på løpende kontrakter og varelager i asfaltens region Midt-Norge, men også et betydelig fall på opp mot 30 prosent i etterspørselen fra private kunder innen områdene gjenvinning og pukk og grus.

Dette gjenspeiler også det generelle bortfallet av volum innen hele bygg- og anleggsområdet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.