JORDSKJELV

Minst 5000 døde etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria

Verdens helseorganisasjon frykter at dødstallene er langt høyere og anslår at om lag 20.000 personer kan ha mistet livet.

Redningsarbeidere jobber med å hente ut ofre fra en sammenrast bygning i Adana i Tyrkia.
Redningsarbeidere jobber med å hente ut ofre fra en sammenrast bygning i Adana i Tyrkia. Foto: IHA/AP/NTB
7. feb. 2023 - 07:13

Tallet på omkomne passerte i morgentimene tirsdag 5.000, over 3.400 av dem i Tyrkia ifølge det tyrkiske direktoratet for krisehåndtering (AFAD).

I Syria var det funnet over 1.600 omkomne tirsdag morgen, men situasjonen i området er svært uoversiktlig og redningsmannskaper har bare så vidt begynt å gjennomsøke utallige sammenraste bygninger.

Nærmere 300 mindre etterskjelv gjør det også risikabelt å ta seg inn i ruiner av hus, og snø, regn og kulde forsinker redningsarbeidet og reduserer sjansen for at de som ligger begravd kan overleve lenge.

Lå og sov

Tusenvis av bygninger ble lagt i ruiner da det kraftige jordskjelvet rammet mens de fleste fortsatt lå og sov i sengene sine før daggry mandag.

Store boligblokker ble i løpet av sekunder omgjort til hauger med betong, murstein og forvridde armeringsjern, og arbeidet med å gjennomsøke dem har som følge av mangel på maskiner og mannskap knapt startet mange steder.

Skjelvet meldes å være det kraftigste til å ramme Taiwan på 25 år. TV-bilder viser ødelagte bygninger i byen Hualien, øst i landet.
Les også

Taiwan: Kraftigste jordskjelv på 25 år

Hjelpeorganisasjoner og deres lagre av nødhjelp ble også rammet av skjelvet, og i den opprørskontrollerte Idlib-provinsen i Syria mistet en ansatt i Leger Uten Grenser livet i skjelvet. Flere andre i hjelpeorganisasjonen mistet familiemedlemmer.

En rekke land har lovet å bidra med nødhjelp, men tirsdag var lite kommet på plass i de hardest rammede områdene.

Rop fra ruinene

Desperate innbyggere kunne mange steder høre rop og andre livstegn fra sammenraste bygninger, men ventet fortvilet på kraner og gravemaskiner som kunne redde dem som ligger begravd.

– De lager lyd, men ingen kommer. De roper «redd oss», men vi kan ikke redde dem. Hvordan skal vi redde dem, sier en gråtende mann i Hatay-provinsen, lengst sør i Tyrkia, mens stemmen til en kvinne kan høres fra ruinene.

Titusenvis har mistet hjemmene sine i jordskjelvet og overlevende forsøkte natt til tirsdag å få seg noen timer med søvn, enten under åpen himmel, i biler eller i kjøpesentre og moskeer som fortsatt står. Alle fryktet de nye etterskjelv, og mange satt hutrende rundt bål utendørs for å holde varmen.

Store skader

Over 6.000 større bygninger er ødelagt bare i Tyrkia, og over 20.000 mennesker er registret som skadde der.

Tyrkiske myndigheter har sendt over 40.000 telt og 300.000 ulltepper til jordskjelvofrene, men lite av dette var tirsdag kommet på plass.

87 menn og 31 kvinner omkom i trafikken i 2023, viser Vegvesenets foreløpige tall.
Les også

118 døde i trafikken i fjor: – Uoppmerksomhet er en medvirkende årsak i én tredel av dødsulykkene

Strømbrudd, dårlig telefon- og internettforbindelse og ødelagte veier gjør det utfordrende å koordinere redningsarbeidet og bringe inn utstyr og nødhjelp, og på syrisk side av grensen er situasjonen enda vanskeligere.

Internt fordrevne

Det nordlige Syria har vært herjet av krig i snart tolv år og kontrolleres av rivaliserende opprørsgrupper og deres internasjonale støttespillere.

Millioner av internt fordrevne lever i de rammede områdene, mange under kummerlige forhold i utbombede bygninger som i liten grad maktet å motstå et kraftig jordskjelv. Hvor mange som er savnet i ruinene, er det ingen som har oversikt over.

– Veiene vi har benyttet for å kjøre inn nødhjelp er ødelagt, så vi må være kreative for å nå folk. Men vi jobber hardt, forteller FN-koordinatoren El-Mostafa Benlamlih.

Det dårlige været gjør også der hjelpearbeidet vanskelig, og håpet om å finne flere overlevende svinner time for time.

– Regionen er rammet av en forferdelig snøstorm, og mange mennesker har oppholdt seg utendørs i snø, regn og bitende kulde i natt, sier en talsperson for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Syria.

Rasert

Ifølge Rami Abdulrahman, som leder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), raserte jordskjelvet helt eller delvis bygninger i 58 byer og landsbyer i Syria, de fleste nordvest i landet.

Syrias helsedepartement meldte i morgentimene tirsdag at det var funnet nærmere 800 omkomne i de regjeringskontrollerte områdene av landet.

Sivilforsvarsgruppa De hvite hjelmene, som opererer i den opprørskontrollerte delen av Idlib-provinsen, meldte også om nærmere 800 omkomne, men understreket at det reelle antallet ofre åpenbart er langt høyere.

– Hundrevis er fortsatt fanget i ruinene. Hvert sekund kan redde liv. Vi ber hjelpeorganisasjoner og verdenssamfunnet om å sende utstyr og bistå oss, tvitrer De hvite hjelmene.

 

Garasjeanlegget måtte sikret med 5600 stolper før beboerne kunne flytte hjem igjen.
Les også

Evakuerte 44 leiligheter: Nå har de funnet feilen

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.