T2

"Minority Report"-vegg på IFA

Dag Yngve Dahle
31. aug. 2008 - 14:20

BERLIN: Uttrykket "det er som på film" har sjelden vært mer dekkende enn når vi besøker standen til Deutsche Telekom på IFA-messa.

Tekst, bilder, film

Vi må faktisk gni oss litt i trøtte messeøyne - som har sett mer forbrukerelektronikk enn andre gjør på flere år - og kjenner begeistringen ile langs ryggraden.

For dette har vi aldri sett før - i virkeligheten.

I stedet for Tom Cruise som detektiven  John Anderton er det nå Helga und Holger i alle fasonger som organiserer informasjon i form av tekst, bilder og film på den 18 meter lange veggen.

BILDESERIE: HiFi-nyhetene på IFA

12 maskiner

Vi har berøringssensive skjermer allerede i dag, blant annet på en populær telefon fra Apple. Brukergrensesnittet er ikke ulikt, siden du flytter, forminsker og forstørrer objektene på skjermen.

Men dette er noe ganske annet.

Oppløsningen er på 12600 x 1050 piksler , og veggen er 1,5 meter høy. Det trengs 12 kraftige MAC-er for å drive den, og disse styrer datastrømmen fra folks pekefingre samt "spiller av" objektene på veggen.

Bak vidunderet står det tyske selskapet Q-bus Mediatektur, som har utviklet veggen for Tysklands største teleselskap. Deutsche Telekom liker ikke at diplomingeniør Hans-Joachim Stolzmann, som har ledet utviklingen av veggen, blir intervjuet av pressefolk.

OLED-TV-ene er her

Om et par år

Men han forteller til Teknisk Ukeblad at rendering-programvaren er noe av det viktigste bak teknologien, og at det meste av PC-kraften går til avspillingen av objektene på skjermen.

- Det er ikke magi, sier Stolzmann.

Selskapet planlegger å kommersielle slike skjermer, og at det allerede i dag er interesse fra selskaper som vurderer en slik løsning. Om to - tre år kan Minority Report-veggen være offentlig tilgjengelig.

BILDESERIE: TV-festen på IFA

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.