INDUSTRI

Minner om ulykken ved Elkem

Her på Fesil Rana Metall eksploderte en smelteovn tirsdag formiddag. Fire arbeidere ble skadet i ulykken.
Her på Fesil Rana Metall eksploderte en smelteovn tirsdag formiddag. Fire arbeidere ble skadet i ulykken.Bilde: MIP
Per Erlien Dalløkken
29. jan. 2008 - 14:22

– Dette er parallelle hendelser i den forstand at det har kommet vann inn i høytemperaturområder, sier professor Trygve Foosnæs ved Institutt for materialteknologi ved NTNU.

I kontakt med vannIfølge driftsdirektør Tommy Tunstad ved Fesil Rana Metall skyldes eksplosjonen i formiddag etter all sannsynlighet at det er kommet vann i kontakt med flytende metall.

Alvorlig skadd i eksplosjon i industripark

Fire menn ble skadet i ulykken. To av dem har alvorlige brannskader i ansiktet og på kroppen. Disse er ifølge Rana Blad sendt til Haukeland Universitetssykehus for behandling der.

Store krefter

Årsakssammenhengen ligner på ulykken ved Elkem Thamshavn 12. april 2006, da en smelteovn eksploderte etter at det hadde lekket vann inn i bunnen av ovnen.

En mann omkom senere av skadene han pådro seg.

– Det som skjer er at vannet fordamper fort og det dannes et stort volum gass som kan blåse ut både vinduer og vegger. I tillegg kan det sprute metall og slagg ut av oven. Det er forferdelige krefter i sving, sier Foosnæs til TU.no.

280 dager

Professoren påpeker at under én atmosfæres trykk ved romtemperatur vil kun 18 gram vann gi 25 liter gass. Ved 1.500 grader celsius vil samme vannmengde gi over hundre liter gass.

– I Rana snakker vi trolig om en større mengde vann pluss en effektiv kontakt med høytemperaturområdet, mener Foosnæs.

Ifølge Fesil Rana hadde de på ulykkestidspunktet 280 dager uten skadefravær.

Les mer om: