T2

Minnekort på 2 terabyte

Det nye SDXC-formatet kan nå 2.000 GB lagringskapasitet. Formatet skal la forbrukerne nå kameraenes sanne potensial, mener Canon.
Det nye SDXC-formatet kan nå 2.000 GB lagringskapasitet. Formatet skal la forbrukerne nå kameraenes sanne potensial, mener Canon.
Stein Jarle Olsen
8. jan. 2009 - 10:37

SD Association annonserte i dag at de har utviklet et nytt minnekortformat, kalt SDXC (Secure Digital eXtended Capacity).

Kjapt

Formatet har en teoretisk lagringskapasitet på 2 terabyte (2 TB = 2.000 GB), og en foreløpig skrive- og lesehastighet på 104 MB\s.

Veikartet for SDXC-formatet sikter imidlertid på en skrive- og lesehastighet på 300 MB\s, en drastisk økning fra SDHC-kortenes

Gigant-økning

Secure Digital-formatet har vært i bruk i 10 år. Det ble fornyet i 2006, og ble da kalt SDHC (Secure Digital High Capacity).

I dag fås SDHC-kort i kapasiteter opptil 32 GB. Det betyr at SDXC teoretisk sett 64-dobler dagens minnekortkapasitet.

Microsoft-format

Det nye formatet benytter Microsofts exFAT-filsystem

– SDXC er et høykapasitetskort som kan lagre over 4.000 RAW-bilder og 17.000 vanlige bilder i høy kvalitet. Som et minnekort som passer godt til små, brukervennlige digitalkameraer vil SDXC-formatet hjelpe forbrukere å nå det fulle potensialet til kameraene våre, sier Canon-sjef Shigeto Kanda i en pressemelding.

Harddisk-bruk?

Et annet tenkt bruksområde kan være vanlige harddisker.

I dag bruker man såkalte SSD-disker (Solid State Drive), som er et annet flash-basert format, men kapasiteten er foreløpig ikke høyere enn maksimalt 512 GB.

Får man 2 TB i et format like stort som et minnekort, begynner mulighetene virkelig å åpenbare seg.

Flashminne har nemlig den fordelen at det ikke har noen bevegelige deler, og derfor bråker mindre og bruker mindre strøm.

Les også:

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.