T2

MiniDisc mot MP3

Etter å vært selve urplattformen for komprimert musikk, har MiniDisc blitt hengende lenger og lenger bak alskens mp-3 spillere og harddiskbaserte musikkonkurrenter med Apples iPod i fremste rekke.

Slikt liker selvfølgelig ikke Sony, og nå har forskerne klart å presse en hel GB inn på en MD-plate til 90 kroner i tillegg.

Spiller du inn musikken med den siste ATRAC3plus algoritmen, får du plass til hele 45 CD-er på én plate.

Du kan også ta opp ukomprimert digital musikk og selvfølgelig mp3.

Har du en stabel gamle MD-plater liggende, kan du glede deg over at den nye Hi-MD Walkman klarer å presse nesten dobbelt så mye data inn i dem også. På en såkalt 80 minutters plate dytter den inn over 300 MB, men den kan selvfølgelig også lese og skrive det gamle formatet.

Den opprinnelige MD-en har en bølgelengd på laseren på 780 nanometer. Med et så stort fotavtrykk på strålen var blå laser den vedtatte løsning for å øke lagringsmengden, men da ville bakoverkompatibiliteten gått fløyten.

Sonys forskere har nå lagt hodet i noe riktig klissbløtt og kommet opp med en svært innovativ løsning som har løst problemet og klarer å lese og skrive knøttsmå punkter med en altfor bred laserpenn. Bitlengden er redusert fra 0,83 til 0,21µm, og sporene ligger litt tettere sammen.

Siden de nye Hi-modellene også har USB-port, kan du også lager bilder, video, dokumenter og andre datafiler, og da sier det seg vel selv at du må ha en slik. De nye modellene vil erstatte den gamle generasjonen fra rundt juni.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.