Mineralnæringen forventer kraftfulle tiltak i statsbudsjettet

– Det tas mer kraftfulle grep for å kompensere næringen for galopperende priser på strøm og drivstoff, uttaler generalsekretær i Norsk Bergindustri, Anita Helene Hall.

Generalsekretær i Norsk Bergindustri, Anita Helene Hall.
Generalsekretær i Norsk Bergindustri, Anita Helene Hall. Foto: Geir Anders Rybakken Orslien
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
5. okt. 2022 - 09:15

Regjeringen må i statsbudsjettet levere etter to akser: På den ene siden foreligger det i dag et betydelig misforhold mellom Norges klimapolitiske målsetninger og status for mineraltilgjengelighet. Norsk Bergindistri mener at regjeringen har en ambisiøs klimapolitikk, men tilrettelegging for økt mineraltilgang er kritisk nødvendig for utviklingen av det grønne skiftet og vårt moderne samfunn.

– Videre rammer den ukontrollerte prisveksten på strøm, drivstoff og enkelte råvarer bergindustrien knallhardt over hele landet. Dramatisk fall i lønnsomheten, fare for permitteringer og reell konkurstrussel følger med. En del av Norges ekstraordinære inntekter fra olje og gass bør gi økte budsjettrammer til Direktoratet for Mineralforvaltning og Norges geologiske undersøkelse, og samtidig økt tilgang på sårt tiltrengt statlig risikokapital, sier Hall.

Her er innspillene fra Norsk Bergindustri til statsbudsjettet for 2023:

  • Få på plass relevante støtteordninger gjennom dagens virkemiddelapparat og bedre tilgangen på statlig risikokapital, som kan utløse mer mineralindustri
  • For å sikre nødvendig fremdrift i geofysisk og geologisk kartlegging må det avsettes betydelige og langsiktige ekstrabevilgninger til Norges geologiske undersøkelse (NGU)
  • Driftsbudsjettet til Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) må styrkes slik at grunnleggende driftsoppgaver kan ivaretas, herunder utvikle sin rolle som koordinator av prosessene, for dermed å få flere prosjekter fra undersøkelser til drift
  • Statlige investeringer må på plass for å bygge ut infrastruktur, slik at tilgang til strømnettet sikres og kapasiteten forsterkes, samtidig må dagens strømstøtteordning styrkes og forlenges
  • Regjeringen bør benytte de tider verden er inne i til høyst nødvendig utbygging av samfunnskritisk infrastruktur. Dette krever tilstrekkelig tilgang til byggeråstoff.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.