OLJE OG GASS

Mine på 300 kilo funnet ved gassrørledning

Mindre enn 10 meter fra Europipe 2.

Europipe 2 brukes til å transportere gass fra Kårstø til mottaksterminalen i Tyskland.
Europipe 2 brukes til å transportere gass fra Kårstø til mottaksterminalen i Tyskland.
19. juli 2013 - 08:14

Rørledningen transporterer gass fra Kårstø til mottaksterminalen i Tyskland. Operatørselskapet for rørledningen på norsk sokkel, Gassco, bekrefter minefunnet overfor Petro.no.

– Minen ble først oppdaget av et subseafartøy som brukte rørledningen til å kalibrere utstyr. Denne så at det var et fremmedlegeme til stede, opplyser kommunikasjonsdirektør Kjell Larsen i Gassco til nettstedet.

240 meters dyp

En fjernstyrt miniubåt ble sendt til området for å ta bilder. Bildene viste at dette kunne være en mine. Bildene ble sendt videre til Forsvaret, som bekreftet at dette var en mine.

Statoil bekrefter også hendelsen, som fant sted 18. juni. Minen ble funnet på cirka 240 meters dyp, opplyser Sverre Olden Mala, kommunikasjonssjef for prosessering og foredling i Statoil.

Statoil samarbeider med Forsvaret om å fjerne minen, men i forkant er det en rekke forberedelser som må gjennomføres for å sikre at den ikke sprenges.

300 kilo

Kommunikasjonssjef John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter opplyser at det dreier seg om en tysk hornmine som neppe er funksjonsdyktig.

Men siden den inneholder rundt 300 kilo sprengstoff, tar man alle forholdsregler. Minen er på rundt 1 meter i diameter.

Siden den ligger på et sted hvor det ikke ferdes folk og det ikke er akutt fare, blir den liggende til august før den fjernes fra stedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.