IKT

Mindre yter mer

Intel har lansert en ny prosessorgenerasjon. Prescott er kodenavnet på den nye Pentium 4 varianten som skal ta plattformen til nye høyder.

Den viktigste endringen er at prosessoren er bygget med 90 nanometer teknologi, en betydelig reduksjon i strukturbredden fra forrige generasjons 130 nm.

En slik reduksjon gjør det mulig å få plass til flere transistorer uten at det går ut over prosessorstørrelsen. Det gjør det også mulig å få plass til hele 16 kB level 1 og hele 1 MB level 2 hurtighukommelse på selve prosessoren. Begge deler er en dobling fra tidligere.

Intel har også bygget inn 13 nye instruksjoner som gjør at enkelte beregningsoppgaver innen medier og spill går mye raskere. Til sammen har den nye Pentiumvarianten hele 125 millioner transistorer på ikke mer enn 112 mm 2, mens den forrige hadde 55 millioner på 146 mm 2.

Den første utgaven av prosessoren vil ha en klokkefrevens på 3,4 GHz, men ifølge rykter vil Intel skru den opp til minst 4 GHz i løpet av året.

For å øke ytelsen ytteligere, tar Intel også i bruk det de kaller strained silicon, eller strukket silisium. Dette er en ny prosessteknologi som bygger inn et permanent fysisk strekk i lederne. Det gjør at elektronene flyter gjennom med mindre motstand, og det bidrar til redusert varmeutvikling og gjør det mulig å skru opp klokkefrekvensen.

Med Prescott tar Intel også i bruk den lenge varslede 300 mm produksjonsteknologien. Nå blir prosessorene etset ut fra silisiumskiver på 300 mm i stedet for 200 mm som er vanlig i dag. Med den reduserte størrelsen gir dette tre ganger så mange prosessorer pr. skive og vesentlig billigere produksjon.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.