BYGG

Mindre tro på FoU-senter

INGEN LØFTER: Det er ikke lenger mulig å få løfter om nytt FoU-senter til byggenæringen. - Vi får se, sier kommunalminster Liv Signe Navarsete nå.
INGEN LØFTER: Det er ikke lenger mulig å få løfter om nytt FoU-senter til byggenæringen. - Vi får se, sier kommunalminster Liv Signe Navarsete nå. Bilde: Joachim Seehusen

– Det vil nok gå to til tre statsbudsjett før det kommer penger, sier Petter Eiken, styreleder i det avsluttete Byggekostnadsprogrammet.

Han har vært i kontakt med mange aktører, både i byggenæringen og også i departementet.

– Forståelsen er stor i departementet for at vi trenger en katalysator for å få fart på innovasjon og et kompetanseløft, sier Eiken.

Men innstramninger er signalisert og kilder i Kommunal- og regionaldepartementet bekrefter at det blir vanskelig å finansiere et nytt FoU-senter slik som planlagt, til tross for at entusiasmen er til stede i departementet.

Brutte løfter

De tre siste statsrådene i KRD har lovet at Byggekostnadsprogrammet skal fortsette. Nå er Liv Signe Navarsete mer forsiktig i sine uttalelser.

– Mange frykter at det ikke kommer penger til en oppfølger, hva sier du til det?

– Nå skal vi først ha budsjettkonferansen på Thorbjørnrud, så får vi se når budsjettet kommer, svarer Navarsete nå.

– Vil du ta dette opp på Thorbjørnrud?

– Der blir det mer snakk om de overordnete rammene.

Eiken tror likevel at et nytt senter vil komme på plass.

– Jeg tror det kommer i to trinn. Først må vi forvalte det som er kommet ut av Byggekostnadsprogrammet. Så må det opprettes en referansegruppe som jobber med hva som skal til for å få en etterspørselsdrevet innovasjon, og formen på et fremtidsrettet FoU-senter.

Del av BE

I det opprinnelige forslaget til videreføring som ble overlevert kommunaldepartementet i fjor høst var det skissert en samlokalisering med BE, men formelt fristilt. Nå antyder Morten Lie, administrerende direktør i BE at han godt kan tenke seg et slikt senter som en del av BE.

– Ja, et slikt senter kan inkorporeres å bli en del av BE, bekrefter Morten Lie.

Han legger til at det fortsetter en samhandling med næringens aktører.

– Å tenke seg et kompetansesenter under BEs vinger betyr ikke at næringen ikke kan jobbe videre med sine planer. Vår rolle kan være å bistå i en periode, sier Lie som ikke ønsker å uttale seg for detaljert om et nytt FoU-senter for byggenæringen ennå.

Langsiktig

– Byggekostnadsprogrammet var tidsbegrenset, det er viktig å få til noe som går over tid, sier Siri Legernes, administrerende direktør i Link signatur. Hun satt i styret i Byggekostnadsprogrammet fra starten i 2004 og til våren 2008.

– Vi trenger departementets og regjeringens bistand til dette. Vi er en så stor næring at det går ikke an ikke å bruke penger på utvikling, med bunnfinansiering er det så mye lettere å få til noe, sier Legernes.

Ja fra Forskningsrådet

– Jeg ser ikke et FoU-senter som en konkurrent til Forskningsrådet. Et slikt senter kan bidra til bedre samarbeid mellom byggenæringen og Forskningsrådet og gjøre byggenæringen til en krevende kunde. Det kan bidra til å utvikle nye samarbeidsformer, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.