BYGG

Mindre tro på FoU-senter

INGEN LØFTER: Det er ikke lenger mulig å få løfter om nytt FoU-senter til byggenæringen. - Vi får se, sier kommunalminster Liv Signe Navarsete nå.
INGEN LØFTER: Det er ikke lenger mulig å få løfter om nytt FoU-senter til byggenæringen. - Vi får se, sier kommunalminster Liv Signe Navarsete nå. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
15. mars 2010 - 07:14

– Det vil nok gå to til tre statsbudsjett før det kommer penger, sier Petter Eiken, styreleder i det avsluttete Byggekostnadsprogrammet.

Han har vært i kontakt med mange aktører, både i byggenæringen og også i departementet.

– Forståelsen er stor i departementet for at vi trenger en katalysator for å få fart på innovasjon og et kompetanseløft, sier Eiken.

Men innstramninger er signalisert og kilder i Kommunal- og regionaldepartementet bekrefter at det blir vanskelig å finansiere et nytt FoU-senter slik som planlagt, til tross for at entusiasmen er til stede i departementet.

Brutte løfter

De tre siste statsrådene i KRD har lovet at Byggekostnadsprogrammet skal fortsette. Nå er Liv Signe Navarsete mer forsiktig i sine uttalelser.

– Mange frykter at det ikke kommer penger til en oppfølger, hva sier du til det?

– Nå skal vi først ha budsjettkonferansen på Thorbjørnrud, så får vi se når budsjettet kommer, svarer Navarsete nå.

– Vil du ta dette opp på Thorbjørnrud?

– Der blir det mer snakk om de overordnete rammene.

Eiken tror likevel at et nytt senter vil komme på plass.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg tror det kommer i to trinn. Først må vi forvalte det som er kommet ut av Byggekostnadsprogrammet. Så må det opprettes en referansegruppe som jobber med hva som skal til for å få en etterspørselsdrevet innovasjon, og formen på et fremtidsrettet FoU-senter.

Del av BE

I det opprinnelige forslaget til videreføring som ble overlevert kommunaldepartementet i fjor høst var det skissert en samlokalisering med BE, men formelt fristilt. Nå antyder Morten Lie, administrerende direktør i BE at han godt kan tenke seg et slikt senter som en del av BE.

– Ja, et slikt senter kan inkorporeres å bli en del av BE, bekrefter Morten Lie.

Han legger til at det fortsetter en samhandling med næringens aktører.

– Å tenke seg et kompetansesenter under BEs vinger betyr ikke at næringen ikke kan jobbe videre med sine planer. Vår rolle kan være å bistå i en periode, sier Lie som ikke ønsker å uttale seg for detaljert om et nytt FoU-senter for byggenæringen ennå.

Langsiktig

– Byggekostnadsprogrammet var tidsbegrenset, det er viktig å få til noe som går over tid, sier Siri Legernes, administrerende direktør i Link signatur. Hun satt i styret i Byggekostnadsprogrammet fra starten i 2004 og til våren 2008.

– Vi trenger departementets og regjeringens bistand til dette. Vi er en så stor næring at det går ikke an ikke å bruke penger på utvikling, med bunnfinansiering er det så mye lettere å få til noe, sier Legernes.

Ja fra Forskningsrådet

– Jeg ser ikke et FoU-senter som en konkurrent til Forskningsrådet. Et slikt senter kan bidra til bedre samarbeid mellom byggenæringen og Forskningsrådet og gjøre byggenæringen til en krevende kunde. Det kan bidra til å utvikle nye samarbeidsformer, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.