NYHETSBREV

Mindre, lettere og raskere kontroll

Fremover skal det blir enklere å kontrollere og overvåke borehull.

27. aug. 2014 - 07:00

Lite, lett, raskt og automatisert utstyr. Det er hva Emerson lover oljeselskapene som vil teste sine brønner og borehull.

– Flere av kundene våre uttrykker ønske om å kunne kontrollere strømmen fra borehullene oftere enn i dag, og raskere. Det kan vi nå tilby, sier en fornøyd Larry Irving, vise president i Emerson Process Management, avdeling oil & gas industry.

Han viste en enhet utviklet sammen med Roxar, et selskap Emerson kjøpte for ikke lang tid siden.

Liten

Ifølge Irving er separatortankene i dag hovedsakelig noen digre beist, og prosessen med å skifte teststrømmen fra en brønn til en annen er en manuell og tidkrevende affære.

Den nye enheten har en mye mindre separatortank, godt under en meter lang og ikke stort mer enn 25–30 cm diameter. Denne er koblet til en enhet som styrer fra hvilken brønn strømmen skal styres inn i separatortanken.

Roterende ventil

Et sirkelformet metallhus har rom for rør inn fra åtte brønner. De som ikke brukes plugges. Ventilen roterer innvendig, og styrer på den måten hvilken brønn som leverer strømmen av olje, gass og vann. Deretter ledes det videre til separatortanken og ytterligere analyse.

– Vi bruker en elektronisk aktuator og en forhåndsbestemt syklus til å styre det hele, forteller Irving.

Separatortanker var hinderet

Han sier deres nye enhet, med navnet Bettis, gir et langt mindre fotavtrykk på plattformene, og at det alene bør gjøre den interessant for operatørene. Spørsmålet blir da, som ofte når noen presenterer noe nytt: hvorfor har ingen gjort det før?

– Det var ikke god nok teknologi til å separere innholdet for å gjøre gode målinger. Nå har vi muligheten til å gjøre separatortankene små, og dermed sparer vi både plass og vekt.

Prøveinstallasjoner på plass

Irving forteller at Bettis allerede er installert på plattformer i Mexicogolfen, i Asia og en i Nordsjøen. Disse er levert til kunder til utprøving, først nå mener Emerson at produktet er klart til å vises frem og for ordinært salg.

Emerson mener at med gamle manuelle systemer vil det i praksis være vanskelig å gjennomføre tester oftere enn en gang i måneden. Med Bettis skal det være realistisk å kjøre tester en gang i uken, eller enda oftere om det er ønsket.

Trykket øker

Irving sier de har konkurrenter som kan tilby enkeltkomponenter av tilsvarende type, men han hevder bestemt at Emerson er alene om å tilby et komplett system slik som vist på ONS. Det er patenter knyttet til den dreibare ventilen og til separatortanken fra Roxar.

Modellen som ble vist på ONS er klassifisert for trykk på 900 ANSI. Ingeniørene hos Emerson er allerede i gang med en modell som skal tåle nesten tre ganger så høyt trykk, 2500 ANSI.

– Det er en klar trend mot høyere trykk i brønnene. Den modellen er klar om et års tid, sier Irving.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.