ENERGI

Mindre kraftskatt

20. des. 2000 - 07:35

Samlet utlignet skatt for kraftforetakene var på 2,7 milliarder kroner i 1999, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB) i en pressemelding. Dette er en reduksjon på 0,8 milliarder kroner, eller 22 prosent fra året før. Utlignet naturressursskatt til kommunene var uendret i samme periode.

Skattbar inntekt eller grunnlaget for fellesskatten var hele 1,3 milliarder kroner mindre enn i 1998. Fellesskatten ble dermed redusert med 0,3 milliarder kroner samtidig som godtgjørelsesfradraget økte med 0,5 milliarder kroner.

Utlignet naturressursskatt var på 1,5 milliarder kroner, mens skatt på grunnrenteinntekt var på 336 millioner kroner, en svak reduksjon fra året før. Det gis fradrag i fellesskatten for utlignet naturressursskatt. Dette fradraget var på 0,9 milliarder kroner, eller bortimot 60 prosent av naturressursskatten.

Naturressursskatt utlignes på grunnlag av samlet produksjon av elektrisk kraft i inntektsåret og de seks foregående år. Målt i naturressursskatt finner vi de store kraftprodusentene i Telemark, Hordaland, Sogn og Fjordane og Nordland. Disse utgjorde om lag 20 prosent av alle skattyterne, men sto for halvparten av totalt utlignet naturressursskatt. I Hedmark, Oppland og Buskerud finner vi bortimot halvparten av skattyterne, men bare om lag 15 prosent av utlignet naturressursskatt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.