ENERGI

Mindre klimautslipp

26. mars 2001 - 14:30

Dette er første gang siden 1995 at disse utslippene går ned. – Det betyr likevel ikke at vi kan legge oss bakover og slappe av, understreker forhandlingsleder Harald Dovland i Miljøverndepartementet til tekblad.no.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB), som offentliggjorde statistikken i dag, er det tvilsomt om nedgangen fortsetter inn i 2001. Fyringssesongen i 2000 var den mildeste siden 1992, noe som førte til et svært lavt forbruk av fyringsolje og fyringsparafin. Videre ble flere flyruter lagt ned slik at salget av drivstoff til luftfart gikk tilbake.

Selv om trafikken har økt, har en mer drivstoffgjerrig bilpark bidratt til lavere drivstofforbruk og utslipp. Nedgangen i utslipp er imidlertid ikke entydig for alle sektorer. Klimagassutslippene fra olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen er fortsatt økende, og veksten var på 10 prosent i 2000. Prosessutslippene i industrien øker også, men i mindre grad. Ser man på perioden 1990–2000, har utslippene økt med over 6 prosent.

Norge har undertegnet Kyotoavtalen der vi forplikter oss til å ikke øke utslippene med mer enn en prosent i perioden mellom 1990 og 2008-2012. – Seinere på våren legger regjeringen fram en stortingsmelding om klimapolitikken. Der vil de legge fram forslag til tiltak for å redusere klimagassutslippene. De har også signalisert at de vil legge fram en skisse for hvordan en kvotehandel for karbondioksid kan organiseres, sier Dovland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.