NETTARKIV

Mindre forurensning i Ny-Ålesund

Camilla Aadland
10. okt. 2008 - 10:33

Regjeringen sponser store deler av det nye kraftverket, som har en prislapp på 34 millioner. 25 millioner ble bevilget over statsbudsjettet.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Lokal forurensing

Dagens kraftverk er ti år gammelt og slipper ut sot og partikler i tillegg til CO2. Med det nye kraftverket, som skal bygges opp av ti mikroturbiner på 100 kWh, forsvinner den lokale forurensningen.

– Vi er en grønn forskningsstasjon, men er dessverre ikke det i dag, sier teknisk sjef Øyvind Tåsåsen ved Kings Bay, som er basen for forskerne i Ny-Ålesund.

Reservekraft

En leverandør er invitert til å bidra med resten av byggekostnadene, og går alt etter planen, blir kontrakten undertegnet i løpet av en måneds tid.

De nye kraftverket er dieseldrevet, og skal bygges inn i en egen hall. Dermed blir dagens kraftstasjon stående slik den er.

– Det er den største fordelen: Vi får et reservekraftverk. Det har vi ikke i dag, og skulle det bli et totalhavari, må vi evakuere, sier Tåsåsen.

Kan tilpasses

I dag er det 52 stykker som bor i Ny-Ålesund. I sommer var det 180, mens antallet vil minke til 30 i løpet av vinteren. Total kapasitet på det nye kraftverket blir 100 GWh.

– Det er omtrent som vi har i dag, men dagens kraftverk er bygget opp av to turbiner. Med mikroturbiner får vi mye større mulighet til å tilpasse produksjonen etter forbruket, sier Tåsåsen.

Må være trygt

Etter hvert er planen å gå over på andre generasjons biodiesel når kvaliteten er god nok. Dagens biodiesel tåler nemlig ikke temperaturen på Svalbard.

Dieselen som brukes, skipes inn to ganger i året, og lagres i et tankanlegg.

Andre typer drivstoff har vært diskutert, men ble umulig på grunn av krav til helt ny infrastruktur. – Her oppe er det viktig at teknologien er trygg og gjennomprøvd, sier Tåsåsen.

Etter planen vil det nye kraftverket stå ferdig om ett års tid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.