KLIMA

Mindre bruk av gass ga lavere britiske utslipp

Storbritannias utslipp av drivhusgasser falt med 5,4 prosent i fjor. Landet har brukt mindre gass til oppvarming og strømproduksjon.

Som et klimatiltak tester togselskapet Great Western for tiden batteridrevne tog som skal erstatte dieseltog innen 2040, noe som vil gi betydelig større klimagevinst dersom strømmen til batteriene er utslippsfri.
Som et klimatiltak tester togselskapet Great Western for tiden batteridrevne tog som skal erstatte dieseltog innen 2040, noe som vil gi betydelig større klimagevinst dersom strømmen til batteriene er utslippsfri. Foto: AP
29. mars 2024 - 08:41

De samlede utslippene anslås til 384,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter, viser offisielle tall som ble lagt fram torsdag.

– Nedgangen i 2023 skyldes i hovedsak en nedgang i etterspørselen etter gass fra strømprodusenter og til bruk i bygninger og produksjon, opplyser det britiske energidepartementet.

Strømproduksjonen, som står for rundt 11 prosent av britiske klimagassutslipp, hadde det største utslippskuttet og endte med et totalt utslipp på 41,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter i fjor. Året før var tallet 51,9 millioner tonn.

En økning i strømleveransene fra franske kjernekraftverk gjorde at britene kunne importere mer strøm derfra, og dermed ble behovet for å produsere strøm fra fossile kilder på hjemmebane redusert. I tillegg gikk strømforbruket ned, opplyser departementet.

Storbritannia har som mål å være klimanøytralt innen 2050. Det vil kreve store endringer innen blant annet strømproduksjon og transport.

Politiet på stedet under rivingen av Tretten bru 19. august 2022.
Les også

Regjeringen vil ta regningen for brukollapsen på Tretten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.