PRODUKSJON

Miltbrannutbruddene har felles kilde

23. okt. 2001 - 07:36

Ved hjelp av en genetisk metode har forskerne funnet fram til bakterienes avstamning.

Det er genetikeren Paul Keim fra Northern Arizona University (NAU) i Flagstaff, som har vært med på å oppklare sammenhengen mellom de forskellige miltbrand-angrepene, skriver det danske Ingeniøren.net.

Bakteriens genom blir fragmentert av enzymer. Ved hjelp av den kunstige oppformeringsmetoden polymerase chain reaction (PCR) , blir forskjellene i de enkelte bruddstykkene forsterket.

Forskjellige stammer av bakterien har små variasjoner i strukturen, og det blir tydeliggjort på denne måten. En database i laboratoriet kan sammenligne de 1.200 forskellige stammene som er registreret i USA.

Forskerne kan med sikkerhet slå fast at bakteriene stammer fra et avansert laboratorium.

Paul Keims Laboratorium har tidligere bidratt til å oppklare årsaken til et annet miltbrann-utbrudd, i Svedlovsk i 1979. Laboratoriets analyser fastslo at de 79 tilfellene av miltbrann kom fra den samme smittekilden. Derfor var det enkelt å fastslå at årsaken måtte være et utslipp fra det lokale militære forsøkslaboratoriumet. Epidemien oppsto fordi en arbeider fjernet et tett luftfilter og unnlot å sette i et nytt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.