OLJE OG GASS

Millliardkontrakt til Rosenberg

FORLENGER LEVETIDEN: En ny kompressormodul vil sørge for å opprettholde produskjonen av gass fra Kvitebjørn ut over 2013.
FORLENGER LEVETIDEN: En ny kompressormodul vil sørge for å opprettholde produskjonen av gass fra Kvitebjørn ut over 2013. Bilde: StatoilHydro
Anders J. Steensen
26. nov. 2010 - 09:15

Kompressormodulen vil bidra til å øke utvinningsgraden og akselerere produksjonen fra Kvitebjørn-feltet. Tildelingen gjelder ingeniørtjenester, anskaffelser, fabrikasjon, offshore-installasjon og ferdigstillelse (EPCI) av ny kompresjonsmodul til Kvitebjørn.

Levering av modulen er i 2013, mens den skal være ferdig installert i 2014.

Kontrakten verftet har fått inkluderer også en opsjon som omfatter tilknytning av en kondensatlinje fra Valemon-feltet.Konkurransedyktig

– Kontrakten er strategisk viktig for Bergen Group Rosenberg. I dag starter arbeidet med å levere et prosjekt på tid og kost til Statoil. Vi har jobbet med denne kontrakten som et hovemål i lang tid. Vi er meget glad for at Statoil har tro på oss og at oppdraget gikk til et norsk verft. Det viser at vi er konkurransedyktige, sier administrerende direktør ved Bergen Group Rosenberg, Kristin Færøyvik, i en pressemelding.

– Kompresjonsprosjektet styrker Kvitebjørn-området som viktig gassprodusent og knutepunkt for videre transport. Kompressormodulen gjør også at vi kan produsere gass og kondensat raskere, og bidrar til å opprettholde Statoils produksjonsmål, sier Jannicke Nilsson, direktør for Drift Nordsjøen i Undersøkelse og produksjon Norge.

Mot 70 prosent

Kompresjonsmodulen skal øke produksjonen av gass og kondensat på Kvitebjørn-feltet med cirka 35 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter og øker utvinningsgraden fra 55 til 70 prosent.

Uten kompresjon vil produksjonen på Kvitebjørn måtte stenges ned og produksjonen avta fra 2013 med dagens kjente reserver.

– Modifikasjonsprosjekter for å tilrettelegge for lavtrykksproduksjon vi vil se mer av i fremtiden. Dette er et viktig bidrag for økt utvinning. Det forlenger levetiden for Kvitebjørn-feltet, og gir økt verdiskapning fra olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel, sier Vidar Birkeland, fungerende direktør for anskaffelser i Statoil

Opprettholder trykket

For gassfelt er det vanlig å sette kompressorer mellom brønnhoder og produksjonsprosessen når feltet er kommet over platå og trykket i brønnene begynner å falle.

Kompressorene medvirker til at produksjonsvolumene av gass kan opprettholdes selv om trykket i brønnen faller og brønnhodetrykket blir for lavt til å kunne holde produksjonsnivået.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.