ARKIVNYHETER

Millionsatsing på renere energi i UK

Regjeringens Clear Skies initiative har stilt til rådighet 10 millioner pund (115 millioner kroner) for å stimulere huseiere, skoler og kommuner I hele UK til å installere sine egne fornybare energiressurser. Energiminister Brian Wilson sier at tiltaket er en viktig del I regjeringens strategi for fornybar energi og ønsker å sette I gang en mental kjedereaksjon rundt I landet. - Uten å dra ned på forbruket av fossile brennstoffer klarer UK aldri å oppnå sin del av de industrialiserte landenes mål for reduksjon av utslippene av klimagasser, sier Wilson. Han presiserer at å tenke fornybar energi gjelder i det små så vel som i det store.

Prosjektet Clear Skies handler vel så mye om å få ideer og prosjekter på beina, som kjapt å bygge solceller inn i hustakene. Wilson har minst like stor tro på små og lokale vindmøller og lignende som på gigantprosjekter. - Dessuten er svært mange engelske hus utrolig dårlig isolert slik at man bokstavelig talt fyrer for kråkene over hele landet, sier Wilson.

Lokale prosjektmuligheter har fått fantasifulle navn som Vindgaten (der alle hus i en gate har hver sin lille vindmølle på taket), Solgaten (med solcellepaneler), Kraftverket i bekken, Fyr farmen med krattskogen. Midlene som stilles til rådighet øremerkes til brukbarhetsstudier og utstyrsinstallasjon. Ideen bak Clear Skies kommer fra en rapport fra The Cabinet Office's Performance and Innovation Unit, som klart slår fast at britene gjerne vil være miljøvennlige om bare noen kunne vise dem hvordan, praktisk og lokalt. Budsjettet rekker ifølge Wilson til energimodernisering i 3000 hjem og 140 mellomstore og store offentlige bygninger, og skal oppfattes som en start på noe mye større.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.