ARKIVNYHETER

Milliongebyr for ulovlig bro-samarbeid

VANT: Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen vant frem i ringretten, og kaller dommen et viktig signal.
VANT: Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen vant frem i ringretten, og kaller dommen et viktig signal. Bilde: Marit Hommedal
Joachim Seehusen
2. juni 2010 - 15:17

Konkurransetilsynet har ilagt to entreprenørselskaper i Trøndelag gebyrer på henholdsvis fem millioner og to millioner kroner for ulovlig anbudssamarbeid. Det ulovlige samarbeidet skjedde i forbindelse med en anbudskonkurranse om rehabilitering av fem bruer i Nord-Trøndelag i 2007.

De to selskapene, Grunnarbeid AS og Gran & Ekran AS, utvekslet priser og informasjon før de innga hvert sitt tilbud i anbudskonkurransen. Konkurransen var utlyst av Steinkjer kommune, og de to tilbudene var de eneste som kom inn. Kommunen reagerte på at prisene var unormalt høye, avlyste konkurransen og tok kontakt med Konkurransetilsynet.

Tingretten

Konkurransetilsynet vedtok i juli 2009 å ilegge de to selskapene, Grunnarbeid AS og Gran & Ekran AS, gebyr på henholdsvis fem millioner og to millioner kroner for å ha drevet ulovlig samarbeid i forbindelse med en anbudskonkurranse i regi av Steinkjer kommune.

Tilsynet la til grunn at det overfor kommunen ble skapt et inntrykk av at selskapene innga to uavhengige og konkurrerende tilbud. I virkeligheten innga Gran & Ekran sitt tilbud i samarbeid med Grunnarbeid uten å ha til hensikt å vinne anbudskonkurransen.

Styrket innsatsen

De to entreprenørene bestred riktigheten av vedtakene og saksøkte Konkurransetilsynet.

Men tingretten ga Konkurransetilsynet fullt medhold.

– Konkurransetilsynet har de siste årene styrket innsatsen mot ulovlig samarbeid mellom konkurrenter. Dommen er et viktig signal om at slikt samarbeid medfører en betydelig risiko for aktørene, uttaler konkurransedirektør Knut Eggum Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.