ARBEIDSLIV

Milliongave til NTNU

1. juni 2001 - 02:31

Har du hørt om Enterprise Oil? Neppe, for det er ikke av de mest markante oljeselskaper som opererer på norsk sokkel. Den norske delen av dette britiske selskapet har 80 ansatte, og de opererer bare innen oppstrøms aktivitet. Til gjengjeld ligger de langt framme på dette området. Sammen med BP opererer de Valhall-feltet i den sørlige del av Nordsjøen. Selskapet fikk konsesjon her i 1989, og feltet var beregnet å inneholde 300 millioner fat olje. Til nå har de hentet ut 400 millioner fat, og med forbedret utvinningsteknologi regner de med å klare totalt 1300 millioner fat!

Ingen dalende sol

– Jeg ønsker å si fra til de unge om at oljeindustrien slett ikke er noen “sunset industry”sa administrerende direktør John Crowle i Enterprise Oil da avtalen med NTNU ble inngått. Oljen vil være en vesentlig del av verdensøkonomien i mange tiår fremover, understreket han.

Det lille selskapet som i fjor betalte fem milliarder kroner i skatt til den norske stat, gir seks millioner kroner til NTNU over en treårsperiode. Pengene skal brukes til å etablere et nytt professorat, og til forskning innen områder som Enterprise er opptatt av. Utveksling av personell, sommerjobber for studenter og stipender til studenter som vil fortsette sine studier i utlandet, inngår også.

Kalkreservoarer

På Valhall ligger oljen i kalkstein, og Enterprise opererer også på felt av samme type i Italia. Derfor er det innen såkalte karbonatreservoarer (kalk) at de ønsker et nytt professorat og at forskningen styrkes i form av dr.ing stipender.

Professoratet får betegnelsen Enterprise Oil Carbonate Professorship. Det er muligheter for ytterligere støtte fra selskapet etter at treårsperioden går ut.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.