OLJE OG GASS

Millionbot til Statoil etter fracking-anlegg gikk opp i røyk

– Kan begynne fracking etter boten er betalt.

Fracking-brannen i Ohio på Statoils anlegg.
Fracking-brannen i Ohio på Statoils anlegg. Bilde: Monroe County EMA

MARCELLUS-FORMASJONEN

  • Formasjonen ligger 1,6 kilometer under overflaten og brønnene som bores der er vanligvis 12.000 fot dype, med 5.500 fot lange horisontale brønngrener. 
    Den organisk rike skiferen fra midtre devon har lav tetthet og inneholder i hovedsak uutnyttede naturgassreserver. Disse reservene, sammen med nærheten til energimarkeder med høy etterspørsel på østkysten av USA, gjør området ekstra attraktivt for energiutvikling.

Kilde: Statoil

70.000 fisk døde og nær 100 tonn kjemikaliemiks rant ut, da Statoils fracking-anlegg i Ohio gikk opp i røyk.

Hele maskinparken ble ødealagt i brannen.

Nå har Statoil blitt bøtelagt med 223.000 dollar, ifølge nettsiden dispatch.com. Dette tilsvarer i dag om lag 1,8 millioner kroner.

Les også: Fracking, forurensning og fyllekjøring i Eagle Ford

Må betale boten først

Brannen fant sted i fjor sommer, lørdag 28. juni, på Marcellus-området. Brannen førte til at Statoils naboer på anlegget var nødt til å bli evakuert.

Ifølge dispatch.com kan Statoil begynne fracking-operasjonene sine igjen når de har betalt boten.

Boten skal inkludere 41.000 dollar for de 70.000 fiskene som døde etter kjemikalielekkasjene, ifølge nettsiden.

132.000 dollar skal gå til forurensning av vannet. 75.000 dollar kan gå til hjelpemannskapene i det østlige Ohio, for å hjelpe dem videre med deres arbeid med olje- og gassituasjoner.

Ut med norsk, inn med svensk: Statoil dropper kjente norske matvarer for å spare penger

Statoil-brannen førte til massiv fiskedød, noe som reflekteres i boten. Ohio Environmental Council

Godtar boten

Statoil bekrefter for Teknisk Ukeblad at de har mottatt boten nylig. De kommer til å godta den.

– Vi kommer til å godta boten. Det var en alvorlig hendelse. Heldigvis ble det ingen skader på mennesker, som følge av brannen, sier Knut Rostad, pressetalsmann i Statoil.

Han forklarer at det som skjedde var at det var brudd på en hydraulikkledning.

– Dette førte til at det oppstod en brann, i et område der det var åtte brønner. Det ble ingen skade på brønnene, sier han.

– Dette førte også til en massiv fiskedød, og en del av boten går for å dekke dette. Hva tenker dere om det?

– Vi samlet opp rundt 15.000 fisker etter hendelsen, lavere enn anslagene fra lokale myndigheter. Uansett er det er høyt tall, og det er veldig beklagelig. Umiddelbart etter brannen satte vi i gang en rekke tiltak for å redusere skadeomfanget, og vannkvaliteten var raskt tilbake på normalt nivå, sier Rostad.

Les også: Fikk dårlig samvittighet: Nå røkter den tidligere plattformsjefen bier

Misfornøyd med fiskebot

Selv om fiskedøden har blitt medregnet i boten, så er det ikke alle som synes at boten til Statoil er stor nok. Ifølge dispatch.com kaller miljøorganisasjoner boten som et klask på håndleddet.

– Det er ikke en gang én dollar per fisk. Så mye for å ta vare på dyrelivet, sier Teresa Mills i organisasjonen "Center for Health, Environment and Justice".

Bli med inn: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg

Store mengder kjemikalier

Som Teknisk Ukeblad fortalte om tidligere, gikk det amerikanske miljøtilsynet EPA ut med en foreløpig rapport fra brannen. Der heter det at nær 100 tonn med ulike produkter var lagret på brønnområdet.

Kjemikaliene var ment for både den omstridte fracking-prosessen og brønnkomplettering. Hydraulisk frakturering eller fracking er en metode som gjør det mulig å utvinne olje eller gass fra tette bergarter. Ved å pumpe vann, sand og ulike kjemikalier ned i brønnen sprekker omliggende bergarter opp. Metoden er omstridt og ikke tillatt i flere europeiske land. 

Brannslukking og tilbakestrøm fra et av brønnhodene gjorde at store mengder vann og ukjente mengder kjemiske produkter havnet i naturen, ifølge EPA-rapporten.