Million-samarbeid NTNU-Siemens

BP er i gang med fjernstyring av plattformer fra land. (Bilde: BP)
Kontrollrom for integrerte operasjoner (IO) hos BP. (Bilde: BP)
Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) kan denne forskningen bidra til å øke inntekten av norsk olje- og gass-produksjon med 300 milliarder kroner. (Bilde: ConocoPhillips)
Siemens og NTNU skal samarbeide om videreutvikling av systemer for integrerte operasjoner – det vil si fjernstyring av oljeaktivitetene fra land.

Siemens spytter 40 millioner kroner i et samarbeidsprosjekt.

Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) kan denne forskningen bidra til å øke inntekten av norsk olje- og gassproduksjon med 300 milliarder kroner.

Dynamitt sammen

Det er kombinasjonen av NTNUs kunnskap innen avanserte modeller for beregning av strømning i rør, tilstand på prosessutstyr, sikkerhet og pålitelighet som skal parres med Siemens' erfaring med prosesskontroll fra både petroleumssektoren samt landindustri.

Samarbeidsavtalen til 40 millioner kroner over fem år, signeres i Trondheim i dag av direktør Otto Søberg i Siemens og NTNU-rektor Torbjørn Digernes.

Sikrere

Avansert informasjonsteknologi vil gjøre det mulig å fjernstyre offshore olje- og gassfelt fra land og øke sikkerheten og produksjonen.

Dette vil øke verdien av feltene, samtidig som de kan holdes lenger i produksjon, og ressursene i reservoaret utnyttes bedre.

Optimalisering

NTNU har et eget laboratorium for Integrerte Operasjoner. Det er viktig i arbeidet med prosjektet. Målet er å utvikle nye modeller for styring og optimalisering av hele produksjonssystemet fra havbunnen til prosessanlegget på plattform eller land.

Norsk sokkel og norsk teknologi ligger helt i teten innenfor Integrerte operasjoner, og det er ingen tilfeldighet at industrigiganten Siemens nå har startet et stort samarbeidsprosjekt med NTNU om å utvikle informasjonsteknologi for offshore olje og gass, skriver NTNU i en pressemelding.

Mer datakraft

Kapasiteten til nye datasystemer som er på vei inn gjør det mulig å beregne tilstanden i alle ledd av produksjonssystemet kontinuerlig.

Systemene kan forutsi konsekvenser av mulige valg som gjøres for å optimalisere driften. Eksperter vil samarbeide i tverrfaglige team, og ha tilgang til den samme informasjonen, uavhengig av hvor de sitter i verden og hvilken del av organisasjonen de tilhører.

En spesialist på boreoperasjoner i Venezuela kan støtte et team som borer en brønn i Kina.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå