PRODUKSJON

Milliardtap på dårlig vedlikehold

Sivilingeniør Arne S. Høy i Norske Skog påpeker at vedlikeholdsingeniøren må være fagmann, være oppmerksom og ha mistenksomhet i blodedt.

Kompetanse er alfa og omega. Industrien taper milliardbeløp årlig på grunn av driftsavbrudd.

- Dersom du ikke har gode rutiner på helse, miljø og sikkerhet (HMS) slik at du tar vare på folkene, så greier du heller ikke å ta vare på utstyret. Men han fraråder å ansette flere vedlikeholdseksperter. Operatørene må kunne prosessen og maskinene og ledelsen må innse at det ikke er mulig å oppnå 100 prosent produksjonsutnyttelse .

Utnytt utstyret

Høy anbefaler heller å bygge opp kompetansen. De ansatte må ha forutsetning for å utføre jobben optimalt. Den bedriften som er flinkest til å betjene utstyret, vinner ordrene. Målet er å hindre uplanlagte hendelser og havarier. Men forebyggende vedlikehold kan også bli for omfattende slik at de riktige tingene ikke alltid fokuseres.

I produksjonen og driften måler man hva som blir utført i tonn, meter eller antall, eller om togene kommer og går presist.

- Dyktige vedlikeholdsarbeidere er flinke til å planlegge og sette ting i system. Men vi er ikke så flinke til å måle virkningsgrader og tidstap og andre nøkkeltall. Vi jobber og svetter uten å se så mye på effekten av slitet.

Skal du bli en god vedlikeholdsingeniør, må du ha en god faglig kompetanse og fatte systemet eller prosessen du steller med. Det er ikke nok å kjenne komponentene, men det er en stor fordel dersom vedlikeholdsingeniøren tidligere har vært aktør i prosessen og kjenner arbeidet fra driftssiden. Da forstår han mer de daglige utfordringene produksjonslinjen sliter med. Han må i alle fall ha god kommunikasjon med produksjonsavdelingene. Da er det lettere å prioritere innsatsen i en hverdag der alle føler at de har for mye å gjøre.

Dyre stopp

- God systematikk i vedlikeholdet kjennetegner treforedlingsindustrien, mener Høy. Her flyr kronene fort dersom valsene bryter sammen. Vanligvis er bolter som ryker og komponenter som rister og løsner årsakene til at det skjer uforutsette hendelser.

- I det forebyggende vedlikeholdet bør alle komponentene kvalitetskontrolleres. Det er også et område vi strever med å systematisere. Vi monterer målepunkter for å måle temperatur eller vibrasjon. Mange systemer er edb- og elektronikkbaserte. De er også delvis koblet opp i et system med sentral overvåking. Svikter et gir eller lager på en valse, stopper kanskje papirmaskinen to døgn. Tapet ligger mellom 500 og tusen kroner minuttet.

Han presiserer at havariene i industrien normalt ikke skyldes dårlige komponenter. De kommer av at ansatte til tider ikke har god nok oversikt og forutsetning til å fokusere de viktigste stedene i prosessen. Det kan eksempelvis skorte på opplæringen. Høy har også drevet med opplæring gjennom Norsk forening for produksjon og vedlikehold (NFPV). - Dagens opplæring og etterutdanning er forsømt, sier han. Den tekniske utviklingen er stor i alle bransjene. Det er vanskelig, men viktig, å være oppdatert, og å ha et nettverk å konsultere.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.