ARBEIDSLIV

Milliardtap på asbest

Claude R. Olsen, Atle Abelsen
13. feb. 2002 - 10:33

Zürich: Det svensk-sveitsiske industrikonsernet har hele 94.000 krav om erstatning fra asbest-ofre hengende over hodet. Dette er arbeidere som inntil slutten av syttitallet ble eksponert for asbest i den amerikanske datterbedriften ABB Combustion Engineering.

Denne bedriften jobber i hovedsak med gass- og dampturbiner. Asbest ble brukt i mange deler av produksjonen inntil for få år siden, på grunn av materialets overlegne termiske og mekaniske egenskaper.

ABB-sjef Jörgen Centerman sier til tekblad.no at ABB ikke har oversikt over hvor mange av kravene som er gyldige.

Siler ut

-Vi har ingen styring over antall krav som kommer inn, bare hvordan vi håndterer dem, sier Centermann til Teknisk Ukeblads utsendte.

Et kobbel av advokater sitter sammen med ABBs eget team og siler ut ugyldige krav. Centermann opplyser at flere saker er løst utenfor rettsystemet. Det er utbetalt inntil 6.000 dollar pr tidligere ansatt som hart fått sitt krav kjent gyldig.

ABB frykter at strømmen av krav ikke har gitt seg. I år 2000 fikk selskapet krav fra 39.000, men økte til hele 51.000 i fjor da ryktene om erstatningsmulighteter spredte seg.

ABB har i likhet med andre selskaper sluttet å bruke det kreftfremkallende materialet ettersom de uheldige medisinske aspektene er kommet fram. For to-tre år siden begynte de beryktede amerikanske advokatene å arbeide med sakene, og ABB er bare en av flere bedrifter som venter søksmål.

Store avsetninger

Advokatene jobber nå på høygir for å forberede søksmålene, og ABB har satt av 940 millioner dollar (8,4 milliarder kroner) til eventuelle erstatninger eller forlik.

-Vi er usikre på hvor mye dette vil koste oss, sier Centermann til tekblad.no.

Av denne summen er 470 millioner dollar (4,2 milliarder kroner) satt av i regnskapet for 2001. Resten ble bokført i 2000. Det samlede tapet for 2001 ble på hele 691 millioner dollar (6,2 milliarder kroner).

Til sammelikning var nettoresultatet for 2000 på pluss 13 milliarder kroner. I 2001 steg inntektene med tre prosent til drøyt 211 milliarder kroner. Ordreinngangen falt med sju prosent til drøyt 21 milliarder kroner.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.